Slovenija
2510 ogledov

Fiskalni svet ostro nad Šarca

vlada RS Saša Despot
Čeprav za obresti plačujemo bistveno manj in je rast še visoka, se je presežek v sektorju država stopil. "To nakazuje nadaljevanje ciklično ekspanzivne fiskalne politike, ki po oceni Fiskalnega sveta v trenutnih makroekonomskih razmerah ni ustrezna," so zapisali v današnjem sporočilu za medije.

Fiskalni svet ocenjuje, da povečevanje makroekonomskih tveganj zahteva večjo previdnost pri vodenju fiskalne politike. Ob tem opozarjajo, da je pri trenutnih predlogih ukrepov premalo poudarka danega njihovim javnofinančnim učinkom, zlasti z vidika doseganja dolgoročno vzdržnih javnih financ.

"Saldo sektorja država je bil v prvem četrtletju 2019 izravnan, v enakem obdobju lani pa je beležil presežek v višini 0,4 % BDP. Ta sprememba odraža predvsem nadaljnjo pospešitev rasti izdatkov, ki je večinoma strukturne narave ter je povezana z višjo rastjo izdatkov za sredstva za zaposlene in večjimi socialnimi transferi. Ob tem se je nadaljevala razmeroma visoka rast investicijskih izdatkov. Visoka rast prihodkov je pretežno izhajala iz ohranjanja ugodnih razmer v gospodarstvu in na trgu dela. Poslabšanje primarnega salda je bilo še izrazitejše, kar kaže nadaljevanje pomembne vloge znižanja izdatkov za obresti pri ohranjanju razmeroma ugodnega nominalnega salda. Kljub poslabšanju salda v začetku leta Fiskalni svet ocenjuje, da so cilji iz Programa stabilnosti 2019 dosegljivi. To nakazuje nadaljevanje ciklično ekspanzivne fiskalne politike, ki po oceni Fiskalnega sveta v trenutnih makroekonomskih razmerah ni ustrezna,« ocenjujejo v Fiskalnem svetu.

"Gospodarska rast se skladno z napovedmi upočasnjuje. Na podlagi trenutnih ocen proizvodne vrzeli in gibanja ostalih kazalnikov, ki jih uporabljamo za določitev cikličnega položaja gospodarstva ocenjujemo, da gospodarstvo prehaja v zrelo obdobje cikla. Ob tem se zaradi omejitev na strani ponudbe na trgu dela postopoma krepijo stroškovni in cenovni pritiski, ki predstavljajo tveganje za ohranjanje izvozne konkurenčnosti. Ostala tveganja izhajajo iz negotovosti v mednarodnem okolju, predvsem v povezavi s trgovinskimi spori,« pravijo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • milan42 10:49 09.julij 2019.

    Ne razumem zakaj ta Fiskalni svet toliko pritiska na to vlado Ja kje so pa bili pri prejšnjih vladah Vlada je postavljena zato da vlada Naj se raje pogleda kaj se dogaja na revizijskem sodišču kjer vsi projekti stojijo 2 ...prikaži več2 tir TDK Karavančki predoš A spet šivilja muti...

  • matermila 05:45 09.julij 2019.

    Govorim že pol leta,da nek psiho s tišlersko izobrazbo(ki jo je z muko dosegel),ne more voditi države.Raja ploska dvigu minimalne plače za borih 30€ in hvali komedijanta,ne vidijo pa da vse drvi v prepad.

  • Avatar Krško1477
    Krško1477 00:36 09.julij 2019.

    Obraz, ki izžareva inteligenco :-))))