Slovenija
632 ogledov

Fiskalni svet svari vlado, naj razmišlja dolgoročno

Pokojnina
Fiskalni svet je podal svoje stališče glede dolgoročnih javnofinančnih posledic sprememb pokojninske zakonodaje.

Fiskalni svet je že konec julija v stališču glede sprememb pokojninske zakonodaje pozval vlado, da transparentno prikaže izračune dolgoročnih javnofinančnih učinkov posameznih določb predlaganega Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. 

Izračuni kažejo, da so učinki predlagane zakonodaje na dolgoročno povečanje izdatkov javnih financ veliki. "Glede na projekcije Poročila o staranju 20182 naj bi se stroški staranja v Sloveniji do leta 2040 povečali za skoraj 5 odstotnih točk BDP. Ob sprejetju predlagane zakonodaje pa naj bi se dodatno povečali še za okoli 1 odstotno točko BDP in se v naslednjih letih še večali. Ob odsotnosti odziva ekonomske politike naj bi ukrepi iz predlaganega zakona povečali primanjkljaj sektorja država takoj po sprejetju zakonodaje, vsako leto od okoli leta 2040 pa že za več kot 1 odstotno točko BDP. Za toliko bi se v nadaljevanju v vsakem letu dodatno povečal tudi dolg sektorja država," opozarja fiskalni svet. Že v nekaj letih po sprejemu predlagane zakonodaje bi se zaradi poslabšanja dolgoročne vzdržnosti povišal srednjeročni fiskalni cilj, kar bi lahko vplivalo tudi na zmanjšanje razpoložljivih javnofinančnih sredstev za druge namene. 

"Fiskalni svet meni, da bi morala Vlada učinke javnofinančnih posledic predlagane zakonodaje predstaviti javno in transparentno za obdobje, ki je daljše od običajnega horizonta predstavljanja javnofinančnih posledic zakonodaje. Pri predlaganih spremembah gre namreč za ukrepe, pri katerih so finančni učinki v kratkoročnem obdobju tudi zaradi njihovega postopnega uvajanja razmeroma majhni, s časom pa se kumulirajo in v daljšem obdobju postanejo občutni," pravijo na fiskalnem svetu.

Uvajanje ukrepov bi po mnenju fiskalnega sveta morale spremljati širše zasnovane politike, ki bi omogočile zagotovitev dolgoročno vzdržnih javnih financ. "Povečanje izdatkov, ki so posledica tovrstnih ukrepov, namreč zahteva ukrepe za blažitev njihovih finančnih posledic. Ti bi se zato morali nanašati ne le na reformo parametrov sistemov socialne varnosti, temveč na širok nabor področij, ki bi celovito naslovili izzive dolgožive družbe." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar nadine20
    nadine20 18:33 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI

  • Albatroz 19:42 09.september 2019.

    Ja dolgoročno: denar bodo rabili tudi čez 5 - 10let in si morajo naštudirati kako bodo cmoke spravili v kavno sektor in do lepih plač, med tem pa imajo celo določene trgovine zakon da ne zaposlujejo oseb z sorodstveno vezjo ...prikaži več ko se politika igra z denarjem tistih ki delajo in plačuje tiste ki samo sedijo.