Slovenija
1014 ogledov

Fiskalni svet: za vlado imajo samo eno dobro besedo

Vlada, seja, 1.12.2016 Vlada RS
Se spomnite, s kakšnim pompom in zapleti smo sprejemali fiskalno pravilo in ga vpisovali v ustavo. No, zdaj ga kršimo.

"Ustrezni srednjeročni fiskalni cilj je za Slovenijo presežek strukturnega salda na ravni 0,25 odstotka BDP, ki v obdobju projekcij ne bo dosežen," ugotavlja Fiskalni svet.

V letih 2018 in 2019 naj bi se ta kazalec celo znova poslabšal, preveč naj bi rasli izdatki države, le dolg se bo zmanjševal z ustrezno dinamiko. "Domače fiskalno pravilo ne bo izpolnjeno, saj predvidene ravni izdatkov po scenariju nespremenjenih politik v vseh letih presegajo zakonsko določene izdatke v Okviru iz novembra lani," so zapisali v oceni. 

Opozarjajo, da izpolnjevanje fiskalnih pravil ni samo sebi namen in da le dosledna proticiklična fiskalna politika lahko ustvari presežke, ki omogočijo manevrski prostor za ukrepanje, ko se bo gospodarski cikel obrnil.

 | Avtor: Fiskalni svet Fiskalni svet

Na ministrstvu se strinjajo z oceno fiskalnega sveta, da bi leto 2018 vlada ob polnem delovanju lahko bolje izkoristila za približevanje cilju uravnoteženja javnih financ. "Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je v preteklosti že večkrat opozorila, da kljub zelo pozitivnim trendom za Slovenijo proces javnofinančne konsolidacije še ni končan. Ministrica je tudi pri pripravi osnutka programa stabilnosti 2018 tako resorje kot koalicijo večkrat opozorila, da bi nekateri strukturni ukrepi morali biti vključeni že v letošnji program stabilnosti. Volje za to žal ni bilo," so sporočili z ministrstva za finance. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.