Slovenija
18 ogledov

Fiskalno pravilo brez podpore

Sestanek predsednikov strank
1/9
Saša Despot
Brez potrebnega soglasja za fiskalno pravilo. Janša: Pravilo bo vpisano v ustavo, Slovenija bo v to prisiljena.

Predsedniki parlamentarnih strank in vodje poslanskih skupin so govorili o treh temah: vnosu fiskalnega pravila v ustavo, sanaciji bank in novem konceptu upravljanja državnega premoženja.

Premier Janez Janša je še pred sestankom dejal, da  dvotretjinske večine za vnos fiskalnega pravila v ustavo ne pričakuje. In to se je tudi uresničilo: na enournem sestanku so ugotovili, da ni potrebne podpore.

Inovativnost razlogov

Janša je po sestanku dejal, da so tri delovne skupine dosegle nekaj uskladitev tudi med koalicijo in opozicijo, ni pa bilo napredka pri fiskalnem pravilu: "Pozitivna Slovenija (PS) nasprotuje rešitvi, Socialni demokrati (SD) pa so danes prišli z novim razlogom, zakaj tega ne morejo podpreti."

Izpostavil je, da so bili januarja glede fiskalnega pravila vsi povsem usklajeni, nato so začele nastajati razlike, "zdaj pa ne gre niti več v vsebino. To je opozicija dokazala s tem, da bi pravilo zapisala v navaden zakon."

Vpis v ustavo bo

Navadnega zakona o fiskalnem pravilu po Janševih besedah ne nameravajo pripraviti, "saj bi se s tem osmešili pred našimi partnerji".

"Slovenija bo vpisala fiskalno pravilo v ustavo, saj nas bodo v to prisilili. Bo pa cena visoka, tisti, ki nasprotujejo, bodo morali prevzeti odgovornost," je dejal Janša.

Slabo v očeh Evrope

"Če bodo Lukšič, Janković in Türk prepričali Evropsko komisijo, da smo bolj disciplinirani od Nemčije, bo za Slovenijo dovolj tudi navaden zakon," je dejal Janša in dodal, da bo treba odločitev pojasniti evropskim partnerjem, ki jim je Slovenija že v prejšnjem mandatu obljubila, da bo fiskalno pravilo zapisala v ustavo.

Zamude pri ukrepanju pa se bodo odražale pri padcu standarda, nižanju pokojnin in podobno.

Dve skupini nadaljujeta z delom

Dve delovni skupini – o sanaciji bank in ustanovitvi državnega holdinga – se bosta sestali še enkrat. Pripravili bosta čistopis zakonov, nato pa bodo videli, ali ga bo možno uskladiti na parlamentarnem nivoju in nato še s socialnimi partnerji.

Komentarjev 5
  • Robert Briški 23:28 22.avgust 2012.

    janša še mal bencin dvign

  • manch 20:27 22.avgust 2012.

    "Če bodo Lukšič, Janković in Türk prepričali Evropsko komisijo...." Tale ubogi Türk se temu zblojencu že povsod prikazuje....

  • Klemen Zec 19:46 22.avgust 2012.

    zanimivo kako ta človek grozi, zdaj že govori; če bodo Turk, Jankovič in Lukšič prepričali ev-ustanove, da smo bolj disciplinirani, kot je to Nemčija ..spet ne bo no nič kriv, le drugi !kakšna brezvezna grožnja, a je le ...prikaži več grožnja, banalen je Janša, kot majhen nedorasel otročiček.zgleda, da mu popušča vnema za vladanje, le da si je namestil na "neodvisno" sodstvo svoje kamerade, ki bodo poskrbeli, da ne bo obsobe za njegova kriminalna in kazniva dejanja.kurc pa tak "dec", ki nima jajc, en navaden zblojenec je tale Majer