Slovenija
20 ogledov

"Fištravec je politično deklariran"

Andrej Fištravec Nino Verdnik
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler dvomi v neodvisnost svojega naslednika Andreja Fištravca.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil po protestih konec lanskega leta prisiljen odstopiti z županskega položaja, je v komentarju izvolitve svojega naslednika izrazil dvom v dejansko neodvisnost Andreja Fištravca. "Če ne nosi strankarske izkaznice, še ne pomeni, da je neodvisen," je dejal. Fištravca ne jemlje kot neodvisnega kandidata, ampak misli, da je "politično deklariran".

Na včerajšnjih nadomestnih volitvah si je že v prvem krogu volitev zagotovil zmago nestrankarski kandidat Fištravec, ki je ob 31-odstotni volilni udeležbi prejel slabih 53 odstotkov glasov.

Kanglerju se prav tako sporna zdita volilna udeležba in število ljudi, ki so na nedeljskih nadomestnih volitvah glasovali za Fištravca. Pri tem je izpostavil, da so njemu osebno nekateri očitali, da ni legitimni župan mesta, ker ga je na volitvah leta 2010 podprlo nekaj več kot 20 tisoč volilcev, zdaj pa je Fištravec prejel 15.500 glasov: "Me zanima, kaj bodo danes rekli tisti, ki so meni v preteklosti to očitali, ali je gospod Fištravec legitimen župan ali ne."

Sam meni, da je Fištravec legitimen župan. "Vsake volitve je treba spoštovati, pa tudi če pride na volišče samo eden od sto tisoč volilnih upravičencev," je pojasnil.

V napovedi, kako bo Fištravec vodil mesto, se Kangler ni spuščal v podrobnosti. "Če bo počenjal to, kar je govoril na soočenjih, in če bo prišel na občino z revanšizmom, potem bo imel pri vodenju mestnega sveta in občine velike težave," je dejal.

"Občina je v dobri kondiciji. V preteklosti je bilo realiziranih 50 evropskih projektov. V mojem šestletnem mandatu je knjigovodska vrednost občine narasla za okoli 230 milijonov evrov. Bomo videli, koliko bo novi župan dvignil knjigovodsko vrednost v letu in pol," je še dejal Kangler.

O kandidaturi na rednih županskih volitvah predvidoma jeseni prihodnje leto ne razmišlja, čeprav je še vedno prepričan, da bi si v primeru nastopa na nedeljskih volitvah zagotovil zmago že v prvem krogu. "Glede na to, da sem odstopil, je politična higiena, da nisem kandidiral. Prav je, da Mariborčani preizkusijo tudi drugega župana," meni.

Komentarjev 5
  • ennanova 14:58 18.marec 2013.

    Neoliberalizmova smrtIn kako je lahko Neoliberalizem tako hitro potoval z enega konca sveta na drugega? S pomočjo tretje pošasti, svojega najljubšega pomočnika, zmaja po imenu Pohlep.http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/865-neoliberalizmova-smrt

  • Žurnalček 13:31 18.marec 2013.

    Tole je pa Žurnalu. Kako vas ni sram , da dajete prostor temu ušivcu , ki je politično mrtev , nima se pa niti nobene pravice oglašati v o kakršnjekoli stvari v Deželi Šentflorjanski. A svetnik je ! No ko ...prikaži več ga zahaklamo , to ne bo več, če ne bomo že prej zaradi njega ukinili Državni svet. Take barabe ne bodo žrle iz državnih jasli!

  • Žurnalček 13:26 18.marec 2013.

    Kangler, a imaš res tako trdo betico ali si pa maloumen , da zveš in se zaveš , da je 1000 x boljše za tvoje zdravje in osebno počutje da si tih. Pa ne hod iz avta v LJ , ...prikaži več ko boš šel v službo. Bog ne daj , da ti crkne, ker zna biti , da bosta oba v enakem položaju !