Slovenija
79 ogledov

Fištravec je v treh dneh le napraskal pol milijona evrov

Lokalne volitve v Mariboru Nino Verdnik
Potem, ko je župan Mariborčane v petek soočil s skorajšnjim bankrotom občine, je zdaj našel nekaj denarja.

"Vse odkar sem seznanjen s slabim stanjem občinskih financ za prihodnje leto, se na vse načine trudimo najti rešitve za zagotovitev tistih najbolj osnovnih dejavnosti na področju sociale. Kot župan si namreč ne morem dovoliti zaustavitve izvajanja osnovnih socialnih programov, ki se dotikajo najbolj ranljivih skupin ljudi," je na družbenem omrežju Facebok zapisal župan Mestne občine Maribor (MOM) Andrej Fištravec in s tem poskušal pomiriti občane, ki jih je pretekli petek razburil z razkritjem izjemno slabega finančnega stanja v občinski blagajni.

Fištravec se je očitno minuli konec tedna pošteno poglobil v občinske bilance, da bi pomiril strasti, ki jih je zanetil. "Zaenkrat vas lahko obvestim, da nam je po skrbni prerazporeditvi za leto 2015 uspelo najti denar za javna dela na področju socialnega varstva, javna dela na področju socialnega podjetništva, ukrepe aktivne politike zaposlovanja, prispevek za novorojenčke, delovanje varne hiše delovanje materinskega doma, delovanje zavetišča za brezdomce, socialno kuhinjo, letovanje otrok iz socialno ogroženih družin," sokrajanom še sporoča Fištravec.

V petek pa drastični rezi

"Še naprej bom počel vse, kar je v moji moči, da vzpostavimo stabilnost mestnih financ, predvsem pa želim, da večletno neprimerno ravnanje z občinskim denarjem ne bi preveč boleče vplivalo na finančno stanje občanov" napoveduje Fištravec.

V petek sta Fištravec in direktor občinske uprave Damjan Lah Mariborčanom napovedala, da se jim skoraj zagotovo obetajo nove podražitve.

Občanom sta priznala, da denarja ni za skoraj nič več od tistega, kar mora občina pokriti po zakonu, zato se občanom obetajo podražitve na vseh področjih. Hkrati pa napovedala, da si praktično nobenega projekta ali investicije v kulturi, šolstvu in sociali občina ne bi mogla privoščiti.

MOM naj namreč že nekaj let ne bi uspelo s svojimi prihodki pokriti vseh odhodkov. Prihodki občine pa trenutno skoraj ne dosegajo več niti zakonskih obveznosti mestne občine. Te so ocenjeni na 79 milijonov evrov, načrtovani prilivi za leto 2015 pa so za zdaj ocenjeni na 87 milijonov evrov.

Niso nameravali strašiti?

Lah je priznal, da jim je čez pretekli konec tedna endarle uspelo najti dodatnih dobrih 470.000 evrov za izvedbo najnujnejših socialnih programov. Ob tem šef občinske uprave tolikšen nenadni finančni preobrat opravičuje, češ da njihov "namen ni bil ljudi strašiti in da resnica danes ni nič drugačna, kot je bila v petek."

Komentarjev 1
  • mirror 16:27 09.december 2014.

    S prerazporeditvijo sredstev moraš nekomu vzeti, da lahko daš drugemu. Luknja pa še vedno ostane. To niso čisti računi.