Slovenija
78 ogledov

Fištravec zaposlil še tri ljudi

Lokalne volitve v Mariboru Nino Verdnik
Mariborski župan Andrej Fištravec kljub preteklim slabim izkušnjam veča število delovnih mest v njegovem kabinetu, ki so vezana na osebno zaupanje župana.

Mariborski župan Andrej Fištravec je v svoj kabinet zaposlil še tri ljudi, ki so vezani na njegovo osebno zaupanje. Fištravec sicer trdi, da nove zaposlitve ne bodo pomenile večjih finančnih stroškov, saj bodo posledično zmanjšali število podjemnih pogodb.

"Znotraj kabineta ostajamo znotraj istih finančnih parametrov. Torej ne večamo denarja ampak spreminjamo strukturo zaposlenih," je pojasnil župan. Spremembo je na včerajšnji seji podprla tudi večina mestnih svetnikov.

Opozicijski mestni svetniki so ob tem spomnili na preteklo neposrečeno kadrovanje Fištravca in dejstvo, da bi se kadrovske spremembe morale sprejemati skupaj z občinskim proračunom. Številni so menili, da se v trenutnem kritičnem finančnem stanju občine ni spodobno pogovarjati o novih zaposlitvah. "Zagotovo mora imeti župan ob sebi ljudi, s katerimi lahko dobro dela. A vseeno bi se moral župan najprej opreti na že zaposlene v strokovnih službah," je dejala predstavnica SD Mateja Dover Emeršič.

Nekateri mestni svetniki so od župana in njegove ekipe tudi zahtevali boljše komuniciranje z javnostjo kot v zadnjih treh tednih. Predstavniki Županove liste prejšnjega župana Franca Kanglerja pa so vprašali, za kaj so bili potrošeni letošnji krediti in koliko so se v tem letu povečali stroški mestne uprave, predvsem zaradi potovanj v tujino in številnih svetovalcev. Fištravec je v večini primerov obljubil pisni odgovor, glede kreditov pa je poudaril, da je ta denar strogo namenski in se bo porabil za načrtovane projekte.

Različni podatki glede zadolženosti

Andrej Špenga iz Stranke Mira Cerarja je izpostavil, da podatki ministrstva za javno upravo kažejo drugačno finančno sliko občine, kot jo slika Fištravčeva ekipa. Po njegovih besedah občina ni pretirano zadolžena, je pa nadpovprečno investirala in zaposlovala. Špenga je še povedal, da si vodstvo občine ne vzame časa za srečanje s predstavniki države, niti s premierjem Mirom Cerarjem, in je eno redkih, ki je v letošnjem letu izplačalo sredstva za povečan obseg dela.

Na občini po besedah Fištravca pričakujejo srečanje s Cerarjem v januarju. "Zdaj definiramo področja, ki so za nas pomembna in o katerih se želimo s predsednikom in njegovo ekipo pogovarjati," je pojasnil. Izpostavil je, da je vlada v istem času, ko je mariborska občina razgalila svoje težave pri sestavljanju proračuna, umaknila predlog o varčevanju pri občinah. "To, kar smo v Mariboru povedali, vedo drugod, a tega ne povedo na glas. Razkorak med zakonskimi obvezami in denarjem, ki ga država za to namenja, se namreč ne pojavlja samo v Mariboru," je dejal.

Dvom o resnih namenih investitorja v mednarodno univerzo

Mariborski mestni svetniki so kljub številnim pomislekom sprejeli nov odlok o občinskem prostorskem načrtu za del območja, kjer je bil načrtovan kulturni center Maks, zdaj pa želi tam kuvajtski investitor postaviti mednarodno univerzo. Po besedah župana Andreja Fištravca so dvomi odveč, saj tam ne bo stalo nič drugega kot univerza.

Predstavnika SDS Tomaž Kancler pa meni, da je besedilo odloka ohlapno in iz njega ni razvidno, kaj bo dejansko tam zgrajeno. Za zagotavljanje javnega interesa na področju urejanja okolja je predlagal, da se investitorja Hilala Arnaouta obveže, da izvede javni arhitekturni natečaj z jasnimi opredelitvami projekta. A njegov predlog ni dobil zadostne podpore.

Člani Liste župana Andreja Fištravca, ki imajo v mestnem svetu večino, so po drugi strani menili, da se investitorjem ne sme metati kolen pod noge. "Hvaležni moramo biti vsakemu investitorju, ki se odloči investirati k nam. Odpreti se moramo investitorjem, seveda ne v škodo mesta in nezakonito, kar se bo zagotovilo," je dejal Saša Pelko.

Komentarjev 5