Slovenija
13 ogledov

Fitch Sloveniji znižal bonitetno oceno

Gospodarsko okrevanje Shutterstock
Bonitetna agencija Fitch je danes znižala bonitetno oceno petim državam članicam območja evra, med njimi tudi Sloveniji (iz AA- na A). Gre že za drugo znižanje bonitetne ocene Slovenije v zadnjih 14 dneh.

Znižanje dolgoročnih izgledov za Slovenijo za dve stopnji Fitch utemeljuje z zunanjimi vplivi, ki jih je deležna Slovenija kot članica evroobmočja, in z nadaljnjim poslabšanjem razmer v slovenskem bančnem sektorju. Prav slednje, skupaj z nezmožnostjo Slovenije za sprejem pokojninske reforme, je botrovalo že prvemu znižanju slovenske ocene septembra 2011.

Znižanje bonitetne ocene omenjenim petim državam območja evra je bilo pričakovano, saj je Fitch možnost znižanja do dveh stopenj napovedoval. Pričakovati je bilo tudi znižanje bonitete Irski, a je tej državi agencija tokrat zgolj znižala obete v negativne.

Negativni obet so si sicer s strani Fitcha prislužile tudi Slovenija, Italija, Španija, Belgija in Ciper. To pomeni, da obstaja več kot 50-odstotna možnost, da bo agencija v prihodnjih dveh letih bonitetno oceno omenjenih držav še dodatno znižala.

Pred 14. dnevi oceno znižala S&P

Spomnimo, da je bonitetna agencija Standard & Poor's Sloveniji za eno stopnjo znižala bonitetno oceno pred 14 dnevi.

Ocena dolgoročnega dolga Slovenije je znižana z AA- na A+ predvsem zaradi okoliščin, ki veljajo v območju evra. Dosedanji dogovori voditeljev držav po mnenju S&P ne upoštevajo, da kriza ni omejena le na tako imenovano "periferijo" območja evra, ampak gre za posledico naraščajočih zunanjih neravnovesij v konkurenčnosti med obrobjem in tako imenovanim "jedrom" območja evra.

Več si preberite v članku S&P: Slovenija z AA- na A+.

Komentarjev 3
  • Stolp 22:40 27.januar 2012.

    A ne da je za to tut Janša kriv, ki še sploh ni vlade prevzel.Drugače pa enostavno se ne zadolžujmo, ne živmo na puf pa nam take agencije nič ne bodo mogle.

  • mirko 20:24 27.januar 2012.

    Nič za to, smo se že navadili. Sicer pa teh bonitetnih agencij čez eno leto itak ne bo nikjer več. To so samo psi od največjih svetovnih finančnih ustanov, ki lajajo zato, da dvignejo obresti, ki gredo v korist tem ...prikaži večm investitorjem obveznic.

  • ZasekaMož 20:09 27.januar 2012.

    Kriminal! Ali jim ni še nihče sporočil, da smo zdaj dobili Svetilnik, ki nas bo rešil?!