Slovenija
18 ogledov

Focus: "Stop terencem!"

Stop terencem
1/11
Saša Despot
Danes je društvo Focus v Ljubljani izvedlo ozaveščevalno akcijo 'Stop terencem', s katero želi opozoriti na neprimernost terenskih vozil tako v mestih kot na območjih, ki so prevozna z javnim potniškim prometom ali drugimi osebnimi vozili.

V društvu Focus so danes v centru Ljubljane z akcijo 'Stop terencem' opozorili na problematiko uporabe terenskih vozil. 'Sodnik' je s piščalko in rdečim kartonom opozoril na mimovozeča terenska vozila, cheerleaderke in cheerleaderji pa so ob vsakem žvižgu z raznimi rekviziti opozorili, da za vožnjo po urbaniziranih in s cestno infrastrukturo dobro opremljenih območjih ni potrebe po terenskih vozilih. Le 5 odstotkov terenskih vozil se namreč uporablja na terenu, za katerega so dejansko namenjena.

Povprečna poraba terenskih vozil je vsaj za 20 odstotkov višja od porabe drugih osebnih vozil, zaradi česar povzročajo več podnebju škodljivih izpustov CO2, prav tako pa izpusti drugih zdravju in okolju škodljivih snovi zmanjšujejo kakovost bivanja tistim, ki so jim izpostavljeni. Porabijo ogromno prostora v mestih, ki infrastrukturno niso prilagojena njihovim dimenzijam. Obenem pa niso tako varna, saj so zaradi svoje višine in oblike bolj nevarna za preostale udeležence v prometu. Najbolj ranljivi – tudi zaradi slabe preglednosti iz vozila –  so pešci in kolesarji.

V Focusu upajo, da bodo z akcijo dvignili zavest o negativnih lastnostih terenskih vozil, ki so trenutno zelo popularna med kupci, na kar v največji meri vplivajo predvsem proizvajalci in prodajalci s svojim marketingom in oblikovanjem želja, negativne lastnosti terenskih vozil pa ob tem kupcem ostajajo skrite.

Komentarjev 4
  • Uroš Gregorec 22:57 12.september 2012.

    Haha, ne me smejat. Terencem? Kakšen odstotek pa je terencov (SUV) v mestu? Dej pejte raj objemat drevesa, k jim je tko hudo. Đizs.

  • Lavdan 21:10 12.september 2012.

    Spet nekateri nimajo pametnega dela in jim vsak cirkus pride prav.

  • BenX 17:58 12.september 2012.

    ti novodobni SUV-ji so samo podaljšek uda in balzam za ranjen ego. lada niva je terenec, ki vse te audije, bmw-je in podobno pelje scat.