Slovenija
36 ogledov

Fondovci ne popuščajo

stadion Bežigrad Nik Rovan
Bežigrajski stadion. Pečečnik v nekaj tednih pričakuje okoljevarstveno dovoljenje. Fondovi 
stanovalci napovedujejo pritožbo.

"Presoja vplivov na okolje še ni končana, zato okoljevarstvenega soglasja še nismo pridobili. Računamo, da bo končana v nekaj tednih," meni Joc Pečečnik, direktor in solastnik družbe BŠP (Bežigrajski športni park), ki bo obnovila Bežigrajski stadion. Takoj ko dobijo soglasje, bodo vložili dokumentacijo za gradbeno dovoljenje, o natančnejši časovnici pa Pečečnik ne želi govoriti, saj je bil "že prevečkrat razočaran glede rokov, ki so v naši državi potrebni za pridobitev dokumentacije".

Peter Rondaij, član koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih blokov, pa že napoveduje, da se bodo na okoljevarstveno soglasje kot stranski udeleženci v postopku pritožili. Vztrajajo namreč, da zelenica ob stadionu pripada blokom in projekt prenove stadiona vanjo ne bi smel poseči. Zelenico so po njegovih besedah tudi pripravljeni odstopiti v javno dobro. "Ne vztrajamo pri vrtovih, ampak pri tem, da to ostane zeleno območje v urbaniziranem okolju," pravi Rondaij. Vseeno so – po že treh zavrnjenih pobudah na ustavnem sodišču – na okrajno sodišče vložili predlog za določitev pripadajočih funkcionalnih zemljišč. Sodišče o tem še ni odločalo.

Patpoložaj

"Če se s prebivalci ne bomo dogovorili, imajo kot vsi državljani možnost izkoristiti vsa pravna sredstva," pove Pečečnik in doda, da bi to pomenilo zamudo pri gradnji in neprecenljivo gospodarsko škodo. "Upam, da bodo razumni in bodo začutili, da bo s projektom BŠP tudi njim življenje lepše," je optimističen. Želje stanovalcev je pripravljen upoštevati, a spremembe projekta, ki na zelenici predvideva tri stolpiče, pri tem ne omenja.

Rondaij pa ugotavlja, da gre za "patpoložaj", ki bo očitno še trajal. Ob tem obžaluje, da je vsako zmanjšanje tega megalomanskega projekta prej dojeto kot nekakšen poraz namesto kot zmaga. "Celo območje je zaščiteno in vsaka sprememba v smer zmanjšanja vpliva na okolje je velik korak v pravo smer," je prepričan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.