Slovenija
10 ogledov

Formula delitve: 9 + 4 + 3 + 2

Žurnal24 main
Predsedniki bodočih koalicijskih strank naj bi se dogovorili o načinu delitve ministrskih resorjev. Kakšen je ta način, še niso hoteli izdati.

Predsedniki najverjetnejših koalicijskih strank  niso dorekli kadrovske sestave vlade. Najverjetnejši mandatar Borut Pahor je napovedal, da bodo pogovori potekali v "naslednjih dneh brez premora".

Predsedniki pa naj bi se dogovorili o načinu delitve ministrskih resorjev. Kakšen je ta način, še niso hoteli izdati. " To je naša stvar in bo pri tem tudi ostalo," je dejal Pahor. Po naših informacijah pa naj bi SD dobila predsednika vlade in osem ministrstev, Zares štiri, DeSUS tri in LDS dva. Pahor je še zagotovil, da si državnih sekretarjev ne bodo izbirali ministri. "Upoštevati bodo morali možnosti, da je kakšna boljša izbira od njegovega predloga," pravi Pahor.

Sporazum, ne pogodba
Pahor, Erjavec, Golobič in Kresalova pa so včeraj dorekli, da bodo sklenili koalicijski sporazum in ne koalicijske pogodbe. Nekoliko pa so tudi spremenili dikcije v tem sporazumu, in sicer glede pokojnin in glede udeležbe delavcev pri dobičku. Tako bodo pokojninske spremembe udejanjili zgolj, če bo to dopuščala javnofinančna stabilnost, obveznost udeležbe delavcev pri dobičku pa bodo zgolj preučili in razpravljali s socialnimi partnerji.

Po naših podatkih zakoličena imena
ministrstvo za finance
France Križanič
ministrstvo za promet
Patrik Vlačič
ministrstvo za zdravje
Dorjan Marušič
ministrstvo za gospodarstvo
Robert Ličen
ministrstvo za javno upravo
Irma P. Krebs
ministrstvo za zunanje zadeve
Katarina Kresal
ministrstvo za razvoj
Mitja Gaspari
ministrstvo za delo
Matej Lahovnik
ministrstvo za šolstvo
Igor Lukšič

Imena in resorji po govoricah
• Ministrstvo za kulturo: Mitja Rotovnik, ker naj bi Majda Širca to zavrnila.
• Ministrstvo za obrambo: Ljubica Jelušič, omenja pa se tudi Gregorja Golobiča.
• Ministrstvo za notranje zadeve: Karl Erjavec, možna je zamenjava z Alešem Zalarjem.
• Ministrstvo za pravosodje: Aleš Zalar, možna je zamenjava s Karlom Erjavcem.
• Ministrstvo za okolje: DeSUS, kjer naj bi imeli dobrega kandidata, a imena ne izdajo.
• Ministrstvo za kmetijstvo: Zares – nepreverjene govorice  omenjajo Marijo Markeš, nekdanjo državno sekretarko na tem ministrstvu
• Ministrstvo za visoko šolstvo: Gregor Golobič, možna je zamenjava z Igorjem Lukšičem.
• Ministrstvo za Slovence po svetu: SD ali DeSUS (potem bi ministrstvo za okolje dobil SD). Ta resor zahteva nova zakonodaja

SDS edina odločno proti
Na pogovorih vodij poslanskih skupin pri predsedniku države Danilu Türku so odločno nasprotovanje Borutu Pahorju kot mandatarju napovedali samo v SDS. Podrobneje o sestanku med Türkom in vodji poslanskih skupin v naslednji povezavi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.