Slovenija
77 ogledov

Fotografije za alibi

Na zatožni klopi tretjič zapored: Leon Podlogar (v ospredju), Janez Schuller (dr Žurnal24 main
Na novomeškem sodišču spet sodijo obdolženim za napad v romskih naseljih Žabjak in Dobruška vas.

V sredo mineva natanko štiri leta od prvega izmed dveh bombnih napadov v romskih naseljih Žabjak in Dobruška vas, za katera so obdolženi Janez Schullar, Branko Žižmond in Leon Podlogar. Ti so v torek drugič zapored sedli na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča, vmes pa tudi na klop Višjega sodišča v Ljubljani, ki je po razveljavljeni sodbi zadevo vrnilo v Novo mesto.

 

4

leta minevajo danes, odkar je padla prva izmed dveh bomb osumljenih napadalcev.

Zagovor z molkom
Vsi trije so se v torek pojavili pred šestčlanskim sodnim senatom, ki mu predseduje sodnik Boris Kodrič, čeprav je bilo pred tem slišati, da naj bi se Žižmond zaradi zasvojenosti zdravil v komuni v Španiji, a mu je poziv na sodišče španski policiji uspelo izročiti. Vsi trije obdolženi so povedali, da se bodo zagovarjali z molkom in vztrajali pri tem, kar so povedali na prejšnjih obravnavah.

 

Umor in poskus umora

Obtožnica. Državni tožilec Bojan Ficko je prebral obtožnico, ki Janeza Schullerja in Branka Žižmonda bremeni kaznivega dejanja poskusa umora (napad 6. maja 2005 v Žabjaku, v katerem je bila poškodovana Lucija Brajdič, op. n.), Schullerja in Leona Podlogarja pa vsakega za dve kaznivi dejanji umora (napad 3. junija 2005 v Dobruški vasi, v katerem sta umrli Ivanka Brajdič in njena hči Jovanka Kočevar, op. n.). Tretji del obtožnice Schullerja bremeni še nedovoljene proizvodnje orožja in prometa z njim.

Vnovično fotografiranje
Fotografije z rojstnodnevne zabave Schullerjevega očeta, ki je bila 6. maja 2005 v domačih Širjah pri Zidanem Mostu, na katerih je tudi obdolženi Schuller, naj bi bile po besedah njegovega odvetnika Tomaža Bromšeta alibi za to noč, za katero Žižmond zatrjuje, da sta bila skupaj v romskem naselju Žabjak. Fotografija s Scullerjem je bila kot dokazno gradivo sicer priložena že v prejšnjih obravnavah, višje sodišče pa je menilo, da je v zvezi s tem treba opraviti dodatne analize. Policisti se bodo tako v sredo v Širju fotografirali in prek senc poskušali določiti, ob kateri uri so bile fotografije posnete.

Kot smo lahko z razdalje v sodni dvorani opazili, na fotografijah, ki jih je odvetnik Bromše izročil sodnemu senatu, ni videti, da bi bila zabava ponoči, ko se je napad zgodil. Na to, kako so potemtakem te fotografije lahko alibi, Bromše pravi: "Res je, da so bile posnete zvečer, dejanje pa se je zgodilo ponoči, a dejansko dokazujejo, da je razlika v zvezi z drugimi dokazi, s katerimi naj bi bil povezan Schuller, na primer z izpiski o tem, kje naj bi se v tem času gibal z mobilnim telefonom."

Tako tožilec kot zagovorniki menijo, da bo v torek začeto sojenje spet dolgotrajno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.