Slovenija
16 ogledov

Francija odprla trg dela za Slovenijo

delavec delavci bobo Žurnal24 main
Francija je danes, kot je napovedala, odprla trg dela za 8 držav, ki so se EU pridružile maja 2004. Med njimi tudi za Slovenijo.

Odprtje trga dela je prišlo v skladu z napovedjo francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je konec maja dejal: "Potrjujem, da bodo od 1. julija, torej eno leto pred predvidenim rokom, odstranjene vse ovire." Sklep pa velja za Slovenijo, Češko, Estonijo, Latvijo, Litvo, Madžarsko, Poljsko in Slovaško, torej za tistih osem držav, ki so se EU pridružile leta 2004.

Začasne omejitve pa še vedno veljajo za delavce Bolgarije in Romunije, ki sta se EU pridružile lani.

Leta 2004, po veliki širitvi EU, so trg dela za državljane novih članic takoj odprle le Velika Britanija, Irska in Švedska. Zaradi strahu pred navalom novih delavcev pa je večina držav uvedla omejitve, ki pa naj bi bile le začasne. Večina držav je te omejitve sčasoma omejila, tako da so v letošnjem letu veljale le v Franciji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji in Danski.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.