Slovenija
24 ogledov

Francija z ničelno rastjo, Kitajska v skrbeh

Pariz Reuters
V drugem četrtletju je francosko gospodarstvo zabeležilo ničelno rast bruto domačega proizvoda. Nič kaj spodbuden podatek za vlagatelje, ki jih v zadnjih dneh vse bolj skrbi morebitna vnovična recesija svetovnega gospodarstva. Zaradi stanja v EU zaskrbljena tudi Kitajska.

Kitajski minister za trgovino Chen Deming je tako pozval države Evropske unije in ZDA, naj zmanjšajo zadolženost svojih držav.

Dejal je tudi, da je zaskrbljen nad novimi preizkušnjami, ki evropske države čakajo avgusta in septembra. Za kaj natančno gre, Deming ni povedal.

Zagotovil je, da bo Kitajska sprejela pomembne gospodarske reforme, in opozoril, da se Kitajska sooča z "zelo zapleteno situacijo".

Ničelna rast francoskega gospodarstva

Medtem pa se morajo Francozi ukvarjati z očitnim stagniranjem gospodarstva. V drugem četrtletju je francoski BDP zabeležil ničelno rast, kar je slabše od prvotnih napovedi. Ekonomisti so predvidevali 0,3-odstotno rast.

Zadnji podatki niso preveč spodbudni za predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki se trudi vlagatelje po tem, ko so se v javnosti pojavile govorice, da bi lahko tudi Francija izgubila najboljšo bonitetno oceno AAA, prepričati, da bo država sposobna uravnavati svoj dolg.

Francoski finančni minister Francois Baroin je dejal, da podatek glede na močno rast v prvem četrtletju ni presenečenje in zatrdil, da je francosko gospodarstvo kljub temu "trdno". Dejal je, da vlada ne bo znižala napovedi za letošnjo rast BDP in da bo država dosegla cilje glede javnofinančnega primanjkljaja in dolga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.