Slovenija
22 ogledov

Frančišek Rodetu: Moli zame po slovensko

Papež Frančišek Reuters
Papež Frančišek je že obiskal Slovenijo, teden dni je gostoval pri lazaristih v Ljubljani.

Slovenski kardinal Franc Rode pravi, da je želel kardinalski zbor z izvolitvijo Jorgeja Maria Bergoglia opozoriti na univerzalnost Cerkve in na odprtost do vseh narodov. V izjavi, ki so jo iz kardinalove pisarne posredovali STA, je tudi poudaril, da novi papež dobro pozna Slovence in Slovenijo.

"Konklave je bil proti pričakovanjem eden od najkrajših v zgodovini Cerkve. Tudi kardinali nismo pričakovali tako naglega razpleta," je povedal kardinal Rode, ki je kot prvi slovenski kardinal sodeloval na konklavu.

Frančišek je v petstoletni zgodovini jezuitskega reda prvi papež iz Družbe Jezusove, "res da nekoliko atipičen, vendar zvest karizmi svetega Ignacija Lojolskega", je opozoril Rode.

Po njegovem mnenju preseneča dejstvo, da si je kot papež izbral ime asiškega ubožca kot vzora pravega Kristusovega učenca, preprostega in ponižnega pričevalca evangelija.

"Morda je to napoved presenetljivih novosti v njegovem pontifikatu, kot nakazujejo že nekateri prvi poudarki. Ta pontifikat bo v znamenju skromnosti, ponižnosti in preprostosti, a tudi odločnosti in svobode pred zunanjimi pritiski, kakor je to pokazal kot nadškof," meni Rode.

Druga novost, ki se naznanja s prihodom novega papeža, je dejstvo, da prihaja iz Latinske Amerike, kjer živi skoraj polovica vseh katoličanov, dodaja Rode.

"Z njegovo izvolitvijo je kardinalski zbor želel opozoriti na univerzalnost Cerkve in na odprtost do vseh narodov. Znano je, da ima prav Latinska Amerika veliko socialnih problemov, predvsem zaradi neenakosti v družbi in revščine. V svojem dosedanjem delovanju je bil kardinal Bergoglio glas ubogih in zatiranih, kar bo kot svojo skrb kot papež Frančišek razširil na ves svet," pričakuje kardinal Rode.

Slovenski kardinal je povedal, da mu je papež Frančišek, preden se je v četrtek zjutraj odpeljal proti baziliki Marije Velike, da se priporoči varstvu Božje matere, ob kratkem srečanju v domu svete Marte v Vatikanu dejal: "Rece por mi en esloveno. (Moli zame po slovensko.)"

"To prošnjo razumem kot neposredno vabilo vsem nam, da novega papeža, ki sta mu Slovenija in slovenski narod pri srcu, podpiramo v molitvi pri izvrševanju njegovega poslanstva," pravi kardinal Rode.

Rode poudarja, da novi papež dobro pozna Slovenijo in Slovence. "Med našimi rojaki v Argentini so bili njegovi najožji sodelavci nekateri znameniti slovenski duhovniki, ki jih zelo ceni. Eden od njegovih pomožnih škofov v Buenos Airesu je Vinko Bokalič, ki je slovenskega rodu.

Bergoglio je med svojim potovanjem po Evropi leta 1970 obiskal tudi Slovenijo in bil en teden gost pri lazaristih na Maistrovi v Ljubljani," je še povedal kardinal Rode.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 13:47 18.marec 2013.

    Rode ode ti Mercedes. Pej v nedeljo na Avtosejem in kupi kaj pridigam tvojega šefa , bolj primernega. Dokler vam on sam ne bo pobral prestižno -preserevalske avtomobile , je vse skupaj navadna propaganda , enaka socialističnemu Agitropu. Mažite i ...prikaži več svojim oči z takimi pravljicami !