Slovenija
22 ogledov

Francozi bodo še naprej delali 39 ur na teden

Eiflov stolp Shutterstock
Francoski premier Jean-Marc Ayrault je v danes objavljenem pogovoru za časnik Le Parisien dejal, da bi lahko njegova vlada razmislila o ukinitvi 35-urnega delovnega mesta, to je priljubljenega ukrepa prejšnje socialistične administracije. Danes se je od te svoje izjave oddaljil.

Ayrault je na vprašanje omenjenega francoskega časnika, ali bo vlada premislila o ponovnem podaljšanju delovnega tedna na 39 ur, odgovoril, da bi taka poteza "odprla razpravo".

"Ampak zakaj ne? Ni tabu tem," njegove besede povzemajo tuje tiskovne agencije. Ob tem je priznal še, da je krajši delovni teden malim podjetjem dokazljivo povzročil težave.

Premierjeve besede so močno razburile vladajočo socialistično stranko, za katero je 35-urni delovni teden nedotakljiv.

Skoraj zagotovo ne bo vrnitve na 39-urni teden

Ayrault se je zato danes na francoskem radiu Info radio oddaljil od svoje izjave. Kot je dejal, zagotovo ne bo vrnitve na 39-urni delovni teden, saj naj gospodarske težave Francije ne bi temeljile na krajšem delavniku. Vztrajal je, da so bile njegove besede za časnik razumljene napačno.

Opozicijska Zveza za ljudsko gibanje (UMP), ki je francoskega predsednika Francoisa Hollanda pred časom že pozvala, naj podaljša delovni teden, se je na premierjeve današnje besede že odzvala.

"Bilo je predobro, da bi bilo res! Nekaj minut sem sanjal, da je premier končno pokazal politični pogum," je povedal generalni sekretar UMP Jean-Francois Cope.

Za skrajšanje delovnega tedna za štiri ure na 35 ur je zaslužna prejšnja socialistična vlada Lionela Jospina. Ta ukrep je izvedla leta 2000. Med delavci je zelo priljubljen, delodajalci pa trdijo, da ovira njihovo konkurenčnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.