Slovenija
11 ogledov

Francozi začasno nižajo davek na gorivo

Jean-Marc Ayrault, francoski premier Reuters
Francoska vlada želi omejiti naraščajoče stroške francoskih gospodinjstev, analitiki pa opozarjajo, da bo nižanje davka vodilo k padcu državnih prihodkov.

Francoski premier Jean-Marc Ayrault je napovedal, da bodo začasno malenkost znižali davek na gorivo. V prihodnje nameravajo za reguliranje cen bencina in dizla uvesti trajnejši mehanizem.

Nadzorovanje cen goriva, ki so se v Franciji v zadnjem času zavihtele na rekordno visoke ravni, je bila ena od pomembnih predvolilnih zavez novega francoskega predsednika Françoisa Hollanda, a te teme doslej ni bilo na njegovi politični agendi.

Ker pa se je cena nafte, s tem pa bencina in dizla na bencinskih servisih, v zadnjih tednih v Franciji močno zvišala, je prizadela tudi francoske potrošnike, ki že tako čutijo posledice stagnacije francoskega gospodarstva. Francoski vladajoči socialisti bi radi zato omejili cene goriva, čemur pa energetske družbe nasprotujejo.

Poziv tudi proizvajalcem in distributerjem

"Če zamrzneš cene za tri mesece, nato pa jih odmrzneš, nisi razrešil ničesar," je sicer v pogovoru za televizijo BFMTV in radio RMC priznal Ayrault. Znižanje davka daje državi po njegovih besedah pravico prositi proizvajalce in distributerje, da tudi oni sprejmejo korake v smer znižanja cen.

Ob tem je premier napovedal, da se bo francoski finančni minister Pierre Moscovici 28. avgusta sešel s predstavniki energetskih družb in potrošniških skupin in z njimi razpravljal o vladnih ukrepih. Podrobnosti o vladnih načrtih ni pojasnil, tako da je jasno le, da nameravajo znižati davek na gorivo in da se ne mislijo vrniti k variabilnim stopnjam.

Znižanje davka bo vodilo k padcu državnih prihodkov in bi lahko okrnilo trud vlade, da letos proračunski primanjkljaj zniža na 4,5 odstotka bruto domačega proizvoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.