Slovenija
24 ogledov

Franja ponovno odprla vrata

Žurnal24 main
Partizanska bolnišnica Franja je na dan državnosti prvič po septembrski ujmi, ki je edinstveni muzej na prostem skoraj povsem uničila, odprla svoja vrata obiskovalcem.

Obnova partizanske bolnišnice bo zaradi povodnji, ki jo je prizadela septembra lani, trajala predvidoma do leta 2010. Mestni muzej Idrija kot upravljavec pa si kljub temu želi ohraniti kontinuiteto obiskov, zato je pripravil program obratovanja v tem obdobju.

Ogledi bolnišnice Franja bodo mogoči vsako nedeljo in ob praznikih ob 10. in ob 16. uri, a izključno v spremstvu muzejskega vodiča. Za najavljene skupine bodo ogledi potekali po dogovoru. Obiskovalci si bodo lahko ogledali, kakšno je stanje v soteski, se seznanili z zgodovino spomenika in s potekom obnove, so sporočili iz muzeja. Glede na dane razmere, v muzeju varnosti posvečajo vso pozornost. Za obisk partizanske bolnišnice je obvezna primerna obutev in zaščitna čelada, ki jo za čas ogleda dobijo vsi obiskovalci. Otrokom, mlajšim od sedmih let, vstop ni dovoljen, starejšim pa le v spremstvu staršev. Ogledi v primeru slabega vremena odpadejo.

 
 

Stvari so zastavljene tako, da bo obnova potekala, kot je treba.

Milojka Magajna, vodja Cerkljanskega muzeja

 
Še dolga pot sanacije
Pri obnovi gre sicer za zelo zahtevno nalogo, ki zahteva sodelovanje in usklajevanje strokovnjakov z različnih področij, še opozarjajo. Po vodni ujmi, ki je septembra lani prizanesla le dvema izmed 13 barak partizanske bolnišnice, je območje spomenika v Dolenjih Novakih pri Cerknem očiščeno. Do konca leta bodo po načrtih sanirali zaledje soteske Pasica, gradnja samega spomenika, ko bodo končali dela pri urejanju vodotoka in začeli postavljati barake, pa naj bi se začela v prihodnjem letu.

Tako je izgledala bolnica pred septembrsko ujmo. © BOBO

 
Kot je znano, bosta ministrstvo za kulturo ter ministrstvo za okolje in prostor za obnovo Franje prispevala štiri milijone evrov. Na podlagi konservatorskih smernic se trenutno izdelujejo projektne naloge za vodarje geologe in kulturno dediščino. Sredi poletja bo pripravljena idejna zasnova celote, torej spomenika in vstopa v sotesko z informacijskim centrom, novembra pa pridobljeno gradbeno dovoljenje. Spomenik državnega pomena je še vedno na poskusnem seznamu svetovne dediščine in ima znak evropske kulturne dediščine.

Od 800 le 225 ohranjenih predmetov

Direktorica Mestnega muzeja Idrija, ki upravlja z bolnišnico Franja, Ivana Leskovec je pred časom povedala, da so od 800 predmetov, ki so jih imeli popisane, po vodni ujmi našli le 225 predmetov. Poleti nameravajo pripraviti elaborat predmetov za vsako barako posebej, pri opremljanju pa računajo tudi na pomoč zasebnih zbiralcev. Rekonstrukcije lesenih predmetov nameravajo narediti sami, medtem ko so se za pomoč pri medicinskih eksponatih iz operacijske barake in
rentgen obrnili na zdravniško društvo.

Predstavniki muzeja so zadovoljni tudi s solidarnostnim odzivom, ko se je na posebnem računu idrijskega muzeja za obnovo Franje zbralo preko 137.000 evrov, slabo polovico oziroma 60.000 evrov so prispevali bralci Primorskega dnevnika od Trsta do Benečije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.