Slovenija
37 ogledov

Franja skoraj nared

1/13
Žurnal24 main
Pred jutrišnjim praznikom dneva upora proti okupatorju v Novi Gorici osrednja državna proslava, ki je namenjena partizanski bolnišnici Franji. Franja po uničujočih poplavah sredi maja nared za ponovne oglede.

Bolnišnica Franja je skoraj nared za oglede; potem ko jo je hud naliv 18. septembra 2007 skoraj povsem uničil, so obnovitvena dela pri koncu. Udar vode je takrat skoraj povsem uničil 14 od 16 barak, oskrbnik, ki je bil v času neurja v bolnišnici, pa se je komaj rešil. Odneslo je tudi skoraj vse iz druge svetovne vojne ohranjene predmete.

Lani je bil ogled nekdanje partizanske bolnišnice zaradi gradbišča povsem onemogočen, medtem ko so leto prej organizirali oglede za skupine, ki so si želele ogledati sotesko tudi brez barak.

Od odprtja sredi maja naprej bo partizanska bolnišnica Franja vse do oktobra na ogled vsak dan od 9. do 18. ure. Cena vstopnice za odraslega znaša 3 evre, za otroke 1,70 evra.

Odprtje sredi maja
Za oglede ponovno odprtje bolnišnice načrtujejo za sredino maja. "Barake so bile končane že decembra, zdaj poteka notranja oprema barak. Treba jih je notranje opremiti, zunaj pa še prebarvati," je za Žurnal24 povedala Milojka Magajna, kustosinja idrijskega muzeja.

Glede na to, da je večino muzejskih predmetov iz časa obratovanja partizanske bolnišnice vodna ujma odnesla, so za vnovično postavitev naročili kopije. Tiste prvotne predmete, ki so jih našli v strugi, pa bodo shranili v depoju muzeja v Cerknem.

(Foto: Občina Cerkno) Uničujoča ujma je s seboj odnesla 14 od 16 barak.

 

Denar s strani države
Finančno konstrukcijo obnove bolnišnice, kar se tiče barakarskega dela, kot tudi sanacije soteske po uničujoči ujmi, je nosila Občina Cerkno. Izgradnja in postavitev samih barak je zahtevala nekaj manj kot 690 tisoč evrov, ki jih je prispevalo ministrstvo za kulturo.

Obnova soteske, ki je vključevala sanacijo brežin, struge potoka, sanacijo plazu, pa je veljala dobrih 875 tisoč evrov. Ta denar je zagotovilo ministrstvo za okolje in prostor, ki bo primaknilo še dobrih 390 tisoč evrov, kolikor bodo znašala še za letos in prihodnje leto predvidena dela.

Tretji del stroškovnika zajema restavratorska dela. Koliko so veljala, nam danes zaradi dopustov pristojnih na Zavodu za varstvo kulturne dediščine ni uspelo izvedeti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.