Slovenija
22 ogledov

Franja spet vabi obiskovalce

Po dveh letih je restavratorjem s pomočjo donatorjev uspelo Franjo vrniti v skor Žurnal24 main
Jutri bo slavna partizanska bolnica znova odprla vrata, pri njeni prenovi pa so sodelovali tudi prostovoljci.

 

Cena vstopnice za odrasle stane tri, za otroke pa 1,7 evra.

Po dveh letih in pol obnovitvenih del bo partizanska bolnišnica Franja, leta 2007 jo je povsem razdejala povodenj, jutri ob 11. uri znova začela sprejemati obiskovalce. Od 14 barak je nesrečo preživela le ena, baraka številka 9, v kateri sta bila skladišče in soba za komisarja.

Sicer pa je prav ta baraka edina povsem avtentična, vse druge so morali skozi leta v večji ali manjši meri obnoviti. Obnova soteske in bolnišnice je stala 3,2 milijona evrov, 158 tisoč pa so prispevali donatorji, ki so bolnišnici in muzeju podarili tudi 1.200 predmetov iz tistega časa.

Od 797 razstavljenih predmetov jih je preživelo le 225 in bodo odslej obiskovalcem na ogled v cerkljanskem muzeju oziroma pozneje v načrtovanem informacijskem centru pod Franjo.

Še vedno pa ni čisto jasno, komu bo šel denar od pobranih vstopnin. Do zdaj je celoten zaslužek šel v blagajno Mestnega muzeja Idrija, denar pa zdaj želi zadržati občina Cerkno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.