Slovenija
78868 ogledov

Frizerka nam je povedala, koliko je čakalna doba na prvi prosti termin

frizer Profimedias
Tako kot številno drugi obrtniki so tudi frizerji z nestrpnostjo čakali, da bodo lahko začeli z delom. Govorili smo s frizerko, ki nam je povedala, koliko je treba čakati na prvi prosti termin.

"Frizerji smo bili navdušeni, da bomo lahko s 4. majem ponovno odprli vrata frizerskih salonov," pravi naša sogovornica Suzana Janković, ki ima zasebni frizerski salon S-las v Domžalah in je bila zaradi karantene ter zaprtja obrti škarje za oblikovanje pričesk postaviti za nekaj časa na stran.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija "Temu lahko pripišemo podvojitev števila okuženih"

Telefoni so zazvonili takoj po objavi novice 

Glede na število klicev, ki jih je prejela, ko je vlada objavila, da bodo frizerski saloni po prvomajskih praznikih spet lahko odprli svoja vrata, so vsaj enako nestrpno na odprtje čakale tudi stranke. "Še isti večer, ko je bila objavljena novica, sem imela vsaj 20 klicev. Vsi so želeli čimprejšnji termin," pravi sogovornica, ki dodaja, da je trenutno čakalna doba za obisk frizerskega salona tri tedne.

Frizersko orodje | Avtor: Profimedia Profimedia

Plaža na Hvaru Predlog Popotnik Predlog: Tako se bo treba poleti obnašati na hrvaških plažah

Kako bo poskrbljeno za varnost?

V času do odprtja bodo morali frizerji poskrbeti za varno delo v salonih. Jankovićeva pravi, da so varnostnih smernic v frizerskih salonih vajeni že od prej, zdaj pa so še bolj obširne. "Razķuževanje rok na vhodu, obvezno nošenje maske, tako frizerja kot strank, 15 minutni odmori za zračenje, ko stranka zapusti iz salona. Prej nova ne sme vstopiti v salon. Če salon nima oken, morajo biti vrata salona odprta, da se prostor zrači," našteva sogovornica, ki še pravi, da bo upoštevala pravila in se jih bo držala. "Na vhodu bo razkužilo in tudi maske. Kupila jih bo v specializiranih trgovinah.

Jelko Kacin Brez dlake na jeziku Slovenija Kacin: Gale ni noben žvižgač

Delo bo izziv

Dela s strankami se ne boji, tudi zaradi zaščitne opreme. Bo pa delo izziv, saj bodo stranke nosile maske okoli ušes, kjer so lasje. "Največje težave bomo imeli frizerji pri striženju zaradi mask. Ko bomo strigli okoli ušes, bomo morali zaradi natančnosti našega dela stranki delno umakniti elastiko na maski," pravi in dodaja, da strankam v salon ni treba priti že z umitimi lasmi. "Za to bomo poskrbeli mi."

Frizer | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Covid-19: UKC Maribor 81 ljudi umrlo Slovenija V petek število okuženih največje v zadnjih 9 dneh

Zaradi varnosti frizerji ob upad prihodkov

Še eno od obveznih pravil je, da bo lahko v salonu le ena stranka, kar za frizerje zagotovo pomeni velik upad prihodkov. To se bo močno poznalo že na dnevni ravni, saj lahko dober frizer naenkrat obdela več strank, če ima naročeno na primer striženje, barvanje las. »Frizerji lahko naredimo največ dve stranki hkrati. Odvisno od časovnega obsega dela. Če je barvanje zahtevno, recimo bayalge, lahko delam samo z eno stranko. Če pa stranki pobarvam narastek, pa lahko vmes postrižem še enega moškega."

Kot še pravi Jankovićeva, se stranko, ki so jo klicale, ne bojijo priti v salon. Zaupajo, da bo za varnost poskrbljeno.
 

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:25 26.april 2020.

    In kdo frizira naše poslanke v času prepovedi ? KPK ?