Slovenija
274 ogledov

Fructal letos domačih breskev ne bo odkupoval

breskve Žurnal24 main
V Fructalu so se zaradi velikih zalog breskove kaše odločili, da letošnje letine breskev od sadjarjev v Vipavski dolini ne bodo odkupili.

“Gre za breskve sorte veteran, ki so izjemno okusne, pridelane na integriran način, ki je naravi prijaznejši,” opisuje prepoznavni vipavski sadež pridelovalec Franc Vodopivec. “Če jih Fructal ne bo odkupil, mi bo letos ostalo 50 ton breskev, s katerimi ne bom imel kam,” dodaja.

Namenjene soku

Vipavci breskve pridelujejo pretežno za prodajo Fructalu, ki pa je za letos odpovedal odkup, ker ima zaloge polne še od lani. A če so tako dobre, zakaj jih potem ne morejo prodati drugam? “Težava je, da jih ni mogoče prodajati na trgovskih policah, ker se rade razpočijo, zato je tudi prevoz zelo problematičen,” pojasnjuje Boris Bajc, direktor Kmetijske zadruge Vipava. Gre za breskve, ki so namenjene predelavi za sok.

Ni “računice”

Fructal je v zadnjih letih za odkup vipavskih breskev ponujal vse nižjo ceno. “Od 33 centov za kilogram smo postopoma prišli na 25 centov,” pove Bajc. V Srbiji, kjer ima Fructalov lastnik, družba Nectar, svoje nasade, pa jih prodajajo po 15 centov za kilogram. “Če je računica v tem, da se v Srbiji pridela kaša in se jo v Fructalovih obratih nato predela v sok, se zaradi transportnih stroškov splača odkup vipavskih breskev, če pa se v Srbiji pridela sok in se ga prodaja pod blagovno znamko Fructal, pa te računice ni več,” razlaga.

Rešitev prestrukturiranje

Sadjarji bodo pri Fructalu poskušali doseči, da bi približno tisoč ton breskev, ki jih ne morejo prodati na trgu, vendarle odkupil, četudi letos po minimalni ceni. Fructal je za naslednje leto napovedal nadaljevanje odkupa. “Dolgoročno pa je rešitev prestrukturiranje v pridelavo jedilnih breskev,” meni Bajc.

Komentarjev 3
  • privat 12:57 28.februar 2013.

    Zakaj pa bi odkupovali Slovenske breskve,če imajo srbske breskve po dražji ceni...treba je ZASTAVO Kragujevac zopet zagnati...

  • Pepe007 19:16 27.februar 2013.

    Tržna cena vsega sadja v sezoni je v trgovinah dovolj nizka. Kolikor imam jaz izkušnje z breskvami iz Vipave, so jih v sadovnjaku na drobno pred leti prodajali za kar nekaj višjo ceno kot je bila v istem času v ...prikaži več trgovini. Jaz sem vseeno kupil, ko sem šel v sezoni mimo. Kot drugo, sorte breskev, ki so primerne za sokove, mogoče niso najprimernejše za prodajo za sveže sadje. Sploh danes, ko ljudje mislijo, da vsaka hrana mora obstati vsaj teden dni v hladilniku in da ni možno, da bi kje bilo kaj gnilega ali še hujše kak črv.Vsekakor 2500 ton ni preprosto prodati na nekaj tržnicah in v sadovnjakih. Ko se nadte spravijo še kaki inšpektorji tako ali tako postane misija nemogoče. V trgovsko mrežo pa te ne bodo vzeli za eno leto.

  • Mrzim Timeline 19:01 27.februar 2013.

    Naj prodajajo breskve po Sloveniji po normalnih cenah in ne tržnih cenah raznih trgovin bodo vse z lahkoto prodali.