Slovenija
29 ogledov

Fructal selijo v Srbijo

Nektar, Bojan Radun Nektar
Del Fructalove proizvodnje naj bi se preselil v Srbijo. Tam so ugodnejše carinske dajatve na izvoz, nižji stroški proizvodnje in cenejše surovine. Direktor Bojan Radun je navedbe zanikal in zagotovil, da delovna mesta v Sloveniji niso ogorožena.

Da bo do selitve prišlo zaradi ekonomskih interesov, je na včerajšnjem forumu menedžerjev v Beogradu povedal Bojan Radun, izvršni direktor Nectarja, ki je lani prevzel Fructal.

Že požirajo obljube?

Decembra lani, ko je Nectar postal lastnik Fructala, so v srbski družbi dejali, da poleg ohranitve proizvodnje načrtujejo dodatna vlaganja v razvoj sadjarstva in lokalnih pridelovalcev sadja v Vipavski dolini. Nectar pa je z ajdovsko občino tudi sklenil sporazum, v katerem se je zavezal, da zaposlenih v Fructalu - teh je okoli 370 - ne bo odpuščal.

Včeraj pa je Radun dejal, da je bilo že pred prevzemom znano, da v Fructalu obstaja višek delovne sile. Ničesar ne bodo storili "na silo", vendar pa gospodarski interes kaže na to, da se del proizvodnje preseli v Srbijo, sicer bi bilo v nasprotnem primeru ogroženo poslovanje celotne družbe in ostalih delovnih mest, je še pojasnil Radun.

Danes je za Pop TV sicer povedal, da je bil narobe razumljen in da bodo za nekatere trge izdeleke proizvajali tudi v drugih državah, da pa proizvodnja v Sloveniji ni ogrožena.

Komentarjev 12
  • VMaja 19:20 08.marec 2014.

    Kolikor jaz vem in vem precej, saj sem bila "noter" od leta 1990 do 2010 ni imel Janez Janša s Fructalom prav nič. Kdrovanje pa mu je pa vztrajno poskušal podtikati Golobič in mediji so to povzemali, povsem nekritično.

  • VMaja 19:15 08.marec 2014.

    Nimaš prav glede Fructala in se vidi, da ne poznaš situacije. Vidi se, da tudi Janše nimaš rad. Do leta 2010 sem bila zaposlena v Fructalu in dobro vem kako je bilo. V času Cvetane Rijavec, Marjana Mira in Dušana ...prikaži več Mikuša nam je šlo dobro. To so bila dobra leta. Leta 1999 (Cvetana) smo se utrdili na južnih trgih. Leta 2003 (Mir, Mikuš) smo imeli rekorden dobiček 1 milijardo tolarjev (4 milijone EUR). Nikoli prej in ne potem ni bil več tako velik. Tudi leto kasneje nam je šlo dobro. Dobivali smo vse možne nagrade za kakovost. Fructal je GZS razglasila za najbolj urejeno podjetje v Sloveniji. Nato so zamenjali mag. Mikuša. Zakaj smo izvedeli šele pet let kasneje, ko so stvari prišle na dan. Ker ni hotel podpisati pogodbe s katero se je vse premoženje Fructala zastavilo bankam za posojilo, ki ga je vzelo Laško. Nato so menjavali predsednike uprav kot po tekočem traku: g. Božič, Lipovževa, Balažic, ki je sedaj v Mercatorju, itd...BAnke so leta 2011 prodale Fructal konkurentu Nektar iz Srbij

  • privat 12:59 28.februar 2013.

    Kaj se še niso naučili srbske politike?? Pod drobnogled je treba vzeti mestno zgodovino mesta"SREBRNICA"