Slovenija
117 ogledov

Fructal v srbske roke

Nektar, Slobodan Radun Nektar
Fructal prodali srbskemu Nectarju. Po besedah Pivovarne Laško naj bi se izkazal kot najugodnejši ponudnik. Nakup se bo povrnil v sedmih letih. Ajdovska občina ima svoje zahteve.

"Pivovarna Union, članica Skupine Pivovarna Laško, in Nectar iz Bačke Palanke v Srbiji sta v ponedeljek, 25.7. 2011, podpisala pogodbo o prodaji lastniškega deleža Pivovarne Union v družbi Fructal iz Ajdovščine," so sporočili iz Pivovarne Laško.

Odgovornost do Fructala je velika

"Čutimo ogromno odgovornost do imena Fructal. Naš cilj je rast proizvodnje v Ajdovščini in Kamniku," je zagotovil predsednik upravnega odbora in večinski lastnik družinskega podjetja Nectar Slobodan Radun. "Vidimo cel niz sinergij. Mi nimamo proizvodnje otroške hrane in frutabel, Fructal nima proizvodnje marmelad in džemov ter predelave paradižnika," je dejal Radun.

Njegov sin Bojan Radun, ki je izvršni direktor Nectarja, je povedal, da bi se moral nakup Fructala po poslovnem načrtu povrniti v sedmih letih, potrudili pa se bodo, da bi se že prej. Za nakup so sicer namenili sedem milijonov evrov lastnih sredstev, drugo pa jim je posodila Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Odložilni pogoj soglasje lastnikov

Edini odložilni pogoj iz pogodbe je soglasje lastnikov Pivovarne Laško, ki naj bi ga dali na sobotni skupščini. "Ne pričakujemo težav, konec koncev so naši največji lastniki banke, ki so nam naložile odprodajo," je dejal Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško. Prenos delnic naj bi se izvedel do konca novembra, ko bodo svoja soglasja dale vse institucije, med drugim tudi urad za varstvo konkurence.

Pivovarna Laško bo zaradi prodaje Fructala bankam odplačala 48 milijonov evrov od več kot 400 milijonov evrov skupnega dolga skupine.

Prvi mož Fructala Drago Kavšek je poudaril, da Fructal ni bil prodan, ker bi imel težave, in povedal, da so novi lastniki že imeli sestanek s svetom delavcev in sindikatom v Fructalu.

Na sobotni skupščini o Mercatorju

Na sobotni skupščini bodo lastniki odločali tudi o soglasju za nadaljevanje postopka prodaje Mercatorja, o prodaji Dela pa ne bodo odločali, je zagotovil Zorko in dodal, da se vsi postopki prodaj nadaljujejo.

"Imamo 420 milijonov evrov dolga, lani smo plačali 23 milijonov evrov obresti, nismo sposobni zagotavljati razvoja. Moja naloga je sanacija skupine Pivovarna Laško, zanjo je treba odprodati vse, kar ni osnovna dejavnost podjetja. Fructal to sicer je, ampak taka je bila zahteva bank," je dejal Zorko.

Bojan Radun je povedal, da so Pivovarni Laško ponudili tudi distribucijo njihovih izdelkov v Srbiji, ki jo že izvajajo ne le za svoje znamke ampak tudi za druge. So pa na tem trgu prisotni vsi veliki pivovarski igralci, tako da se mora Pivovarna Laško sama odločiti, ali bo vlagala v prodor na srbski trg.

Prodaja končana novembra

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo prodaja predvidoma zaključena do konca novembra, "ko bodo Nectarju izdana dovoljenja organov za varstvo konkurence v državah, v katerih poslujeta Nectar in Fructal, in bodo izpolnjeni tudi preostali pogoji transakcije." Po končanem postopku prodaje pa bo moral Nectar objaviti tudi prevzemno ponudbo za preostale delnice Fructala.

Ajdovski župan se je bojeval za Fructal

Takoj po objavi prodaje Fructala, ki velja za ponos ajdovskega gospodarstva, so se na Občini Ajdovščina začeli pogovarjati o tem, kakšne so možnosti za to, da bi podjetje odkupili domači podjetniki in občani. Da bi podjetje ostalo v ajdovski in slovenski lasti, se je najbolj bojeval župan Občine Ajdovščina Marjan Poljšak.

Prodaja pretresla občino

Prodaja ajdovskega podjetja je pretresla ajdovsko občino, kajti še prejšnji teden je za favorita veljal Argus Capital (London), so zapisali v sporočilu za javnost. Prodajalec se, kot so zapisali, o prodaji ni posvetoval z Občino Ajdovščina, kot je obljubil.

Neuradno naj bi bilo dogovorjeno, da Občina Ajdovščina s kupcem pred odločitvijo o prodaji podpiše pogodbo o treh ključnih zahtevah: o odkupu 25 odstotkov podjetja plus eno delnico, da ostane Fructal samostojna pravna oseba, in da ohrani najmanj zdajšnje število delovnih mest.

Občina in zaposleni so se torej odločili, da se sprejme kupca, ki bo sprejel njihove zahteve. Kot so še zapisali na Občini Ajdovščina, naj bi od uprave Fructala neuradno prejeli informacije, da je Nectar v kupoprodajni pogodbi s Pivovarno Union sprejel zaveze, ki gredo v smer zahtev občine in zaposlenih, "vendar bomo vztrajali, da podpiše pogodbo tudi z občino".

Predstavniki občine so se s predstavniki Nectarja že dogovorili za sestanek. "Če se nam ne bo uspelo dogovoriti, bo naša zahteva, naj skupščina Laškega ustavi prodajo, sicer bomo uporabili vsa pravna sredstva za zaščito interesov zaposlenih in lokalnega gospodarstva," pravijo na ajdovski občini.

Komentarjev 6
  • privat 19:14 27.julij 2011.

    ma vsi so oni isti..tajkun,morilec ali posiljevalec? kje je razlika

  • privat 18:50 27.julij 2011.

    še ruskega desničarja naj povabijo na Bled...staro srbsko mesto..bodoča-srbska krajina od triglava do đevđelije!!...jaz osebno ne kupujem srbske proizvode,ker ne bi hotel da kak otrok umre nasilne smrti z mojim denarjem..no tej listi dodajam fructal...

  • Lakotnik 09:03 27.julij 2011.

    Laško se s to prodajo vsaj malo prebližuje reprogramu, ki ga je sklenil z bankami. Kaj pa Lah sedaj bo še dal prevzemno ponudbo za Laško ali ga ne ne zanima več?