Slovenija
28 ogledov

FT: Slovenija – vzorna šolarka, ki začne divjati

denar Boštjan Tacol
"Če bi bilo območje evra šolski razred, bi Slovenija verjetno sedela nekje v sredini, tiha in običajno neproblematična. A tudi šolarji z vzornim vedenjem lahko začnejo divjati," so razmere ponazorili pri britanskem poslovnem časniku Financial Times (FT).

Slednji je na spletnih straneh objavil kratek prispevek o trenutnih razmerah v Sloveniji, v katerem omenja tudi špekulacije, da bi država lahko zaprosila za pomoč.

V časniku tako pravijo, da se Slovenijo kot malo in odprto gospodarstvo zaradi težav bančnega sektorja in naraščajočega javnofinančnega primanjkljaja omenja kot verjetno naslednjo prejemnico pomoči območja evra.

Ob tem pri FT spominjajo, da so najvišji slovenski predstavniki potrebo po pomoči zanikali, vendar pa neuspeh parlamentarnih strank, da doseže dogovor o vnosu fiskalnega pravila v ustavo in spopadu s problematiko slabih terjatev, po njihovem prepričanju ne bo pomagal. Pri tem izpostavljajo rast zahtevane donosnosti na slovenske obveznice.

Težave niso nove

Na koncu časnik še pojasnjuje, da težave Slovenije niso nove. FT spominja, da je država v času finančne in gospodarske krize utrpela enega največjih upadov bruto domačega proizvoda (BDP) v območju evra, da se je gospodarstvo znova skrčilo lani in da naj bi letos gospodarska dejavnost upadla za 1,5 do dva odstotka.

Medtem ko javni dolg ostaja pod 50 odstotki BDP, pa je javnofinančni primanjkljaj lani presegel šest odstotkov, sklene časnik.

Komentarjev 3
  • sasquatch 08:32 24.julij 2012.

    tako je. zgleda, da bo potrebna še ena osamosvojitev

  • stela 07:24 24.julij 2012.

    Res je!!!

  • boskre 23:31 23.julij 2012.

    Slovenija ne potrebuje nobene finančne pomoči. Denarja in pridnih delavcev je dovolj! Kar Slovenija potrebuje, je zunanje in neodvisno sodstvo in računsko sodišče, pa bodo časi debelih krav nazaj kot bi mignil! Prekleta banda skorumpirana, ki nam je ukradla državo!