Slovenija
96 ogledov

FURS bo podelil 31.000 evrov

Davčna blaganja v frizerskem salonu V. L.
V prvem krogu nagradne igre Vklopi razum, zahtevaj račun bodo izžrebanim sodelujočim podelili 31.000 evrov.

Konec marca se je zaključil prvi krog nagradne igre Vklopi razum, zahtevaj račun. Med vsemi sodelujočimi bo Finančna uprava Republike Slovenije izžrebala štiri nagrajence. 

Za nagrade 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5.000 evrov se potegujejo vsi, torej tako tisti, ki sodelujejo preko mobilne aplikacije, spletne aplikacije ali po pošti. Za posebno nagrado v višini tisoč evrov pa se potegujejo le posamezniki, ki sodelujejo preko mobilne ali spletne aplikacije.

Žrebanje bo javno in si ga bo moč ogledati na 2. programu nacionalne televizije 14. aprila ob 21.15. Žrebali bodo iz šestih žrebalnih bobnov Loterije Slovenije, ki bo žrebanje tudi izvedla, nadzorovala pa ga bo komisija finančne uprave. Iz posameznega bobna bodo izžrebali številke od 0 do 9, ki bodo skupaj tvorile številko paketa računov.

Denarne nagrade se bodo izžrebancem nakazale na transakcijski račun. Od zneska nagrade je treba odšteti 25-odstotno akontacijo dohodnine. Vrednost prejete nagrade in akontacija dohodnine pa se vključita tudi v letno odmero dohodnine. 

Računi še kar prihajajo

Zanimanje za nagradno igro je med ljudmi še vedno prisotno, pravi Stojan Glavač s FURS-a. V prvih 12 dneh aprila so prejeli 63.559 paketov z 10 računi različnih izdajateljev prek aplikacije. Dnevno pa prejmejo tudi nekaj tisoč pisemskih pošiljk z računi. 

V prvem krogu nagradne igre so pregledali 664.076 paketov računov. Od tega so jih 556.483 prejeli prek mobilne in spletne aplikacije, 107.593 paketov pa je prišlo prek navadne pošte. Določeni računi so bili oddani tudi posamezno in ne v paketih. 

Skupno so preverili 7.767.602 računa, od tega je bilo 144.587 računov nepotrjenih na FURS-u. "Ta račun je bil lahko nepotrjen iz več razlogov. Mogoče v tistem času internet ni delal in je blagajna izdala račun v vsakem primeru. Takšen račun je mogoče v 48 urah potrditi. Nepotrjene račune mi preverimo in nato vidimo, kaj dejansko ni bilo nepotrjeno in kaj je bilo potrjeno v roku 48 ur. Nadzor nato lahko izvedemo med izdajatelji, kjer ugotovimo napako," je pojasnil Glavač.  

Primerov, ko računi niso potrjeni pri finančni upravi, je kar nekaj. Se pa zgodi tudi, da je račun potrjen, a ne za enak znesek, kot ga je potrošnik plačal. "Imeli smo primer, ko je nekdo šel kupiti blago, dobil račun, ga z aplikacijo preveril in dobil povratno informacijo, da je bil račun potrjen na finančni upravi. Ko je moral potrditi, ali se račun ujema ali ne, je videl, da temu ni bilo tako. Račun, ki ga je imel v roki, je bil izdan za 10 evrov, aplikacija pa mu je sporočila, da je bil račun potrjen na finančni upravi v višini 3 evrov. Oseba je pri tem aplikaciji sporočila, da se račun ne ujema, mi pa smo s tem dobili koristno informacijo. Če ne bi bilo nagradne igre, bi mi zelo težko izvedeli za takšno anomalijo," je povedal Glavač.

Komentarjev 10
  • Jagijagi1 08:15 14.april 2016.

    Vklopi razum jebeš račun!

  • allstarr111 21:55 13.april 2016.

    in to je večina ki sodeluje, torej spet dvojna merila pri isti nagradni igri

  • evelux 21:42 13.april 2016.

    Hahahaah sedaj veste za kaj se troši davkoplačevalski denar za nagradne igre in ne za tisto za kar bi moral it svetovno .....nima veze nekdo pač nebo dobil pokojnine nekdo štipendije in tako dalje glavno da denar kroži......svetovno ....