Slovenija
6263 ogledov

Furs lastniku luksuznega avta naložil 219 tisoč evrov dodatnega davka

bankovec 500 evrov
Avtomobila je registriral v tujini, da bi se izognil plačilu DDV in davka na motorna vozila.

Finančna uprava RS (FURS) je opravila nadzor pri zavezancih, ki luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, dejansko pa jih uporabljajo v Sloveniji in se tako želijo izogniti plačilu davka v Sloveniji. "Do sedaj smo zaključili en postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem smo zavezancu, ki je dve svoji vozili registriral v tujini, naložili za 219 tisoč EUR dodatnega davka, ki jih je zavezanec tudi že plačal," pravijo na finančni upravi. Postopki pri ostalih odprtih zadevah se nadaljujejo, številne primere pa bodo še uvedli. 

Analizirali so uporabo vozil s tujimi registracijami, ki se praviloma uporabljajo v Sloveniji, njihovi uporabniki pa so slovenski rezidenti. "Ugotavljamo, da je ena izmed oblik zlorab ta, da slovenski rezidenti (fizične osebe) ustanovijo družbo v drugi državi članici EU zgolj z namenom, da se preko družbe izvede nakup in registracija luksuznih vozil in na ta način izogiba plačilu dajatev v Sloveniji." 

V nadzorih tako ugotavljajo, da se dejansko vozila uporabljajo v Sloveniji s strani slovenskih rezidentov, kar pomeni, da bi morala vozila biti registrirana v Sloveniji in da bi morale biti tudi vse dajatve plačane v Sloveniji. "Glavni namen navedenih transakcij je, da se doseže nižja obremenitev z dajatvami, ki so povezane z nakupom in registracijo vozil, kot bi bila obremenitev takšnih vozil v Sloveniji."

"Ker je dokazovanje v teh primerih praviloma povezano z mednarodno izmenjavo informacij, kar vpliva na podaljšanje časa nadzora,  je bil v tem času dokončan en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je zavezanec za davek (slovenska pravna oseba) pri dobavitelju/prodajalcu v Sloveniji nabavil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda in pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v EU ter tujo identifikacijsko številko za DDV. Na ta način je dobavitelj vozila uveljavil oprostitev plačila DDV in tudi oprostitev plačila DMV v Sloveniji," o konkretnem primeru pravijo na upravi. "Ugotovljeno je bilo, da sta obe vozili  sicer registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. V postopku nadzora je bil dodatno obračunan davek na dodano vrednost v znesku 94 tisoč evrov in davek na motorna vozila v znesku 125 tisoč evrov. Skupaj torej 219 tisoč EUR davka."

Komentarjev 11
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 19:07 18.december 2019.

    Jaz bi si kupil golf 2 GTD,nemški,brez rje.Bi ga razstavil,obnovil,zici bi bili usnjeni,barva srebrna,BBS ulitki,temne šipe....Pa bi videli katerega bi bolj gledali in ne bi bilo nobenih težav z dacarji.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 18:29 18.december 2019.

    Glede naslova članka... če plačaš 200 kEUR davka za avto, potem je vprašanje kdo je hotel koga nategnit. Za moje pojme je njega država nategnila in to kar pošteno... saj za ta svoj denar je moral prej delat in ga ni ukradel.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 16:18 18.december 2019.

    Vsak tranzicijski tajkun, ki nekaj velja danes vozi Poršeja BMW-ja Mercedesa z Nemačkimi registracijami. Novica bi bila če bi jih obdavčili vsaj 100, tako pa so po dolgem iskanju našli nekoga brez vez in poznanstev da se pohvalijo, brez da ...prikaži več jih kak stric ali teta iz sence ne pokličeta in požugata prstem.