Slovenija
17867 ogledov

Furs našel rešitev za napačno izdane odločbe

slovenija 11.01.11 denar, placevanje z gotovino, euro, denarnica, foto: nik rova Nik Rovan
Nekateri zavezanci so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Furs je našel rešitev za nastali zaplet.

Finančna uprava je 6. maja izdala 184.564 odloč o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021. Nekateri zavezanci so dobili bistveno višje položnice kot lani. Bralec, ki je običajno moral poravnati obveznosti v višini okoli 80 evrov, je letos dobil položnico, ki je bila sto evrov višja. 

Finančna uprava zdaj sporoča, da so našli rešitev. Vsem zavezancem, ki so zaradi uporabe napačnih vhodnih podatkov prejeli napačne odmere obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, bodo v mesecu juniju izdali nove odločbe. Tem zavezancem tako ne bo treba vlagati pritožb, saj bo nova odločba nadomestila prejšnjo, ki je napačna. 

Kako veste, ali boste dobili novo odločbo?

Od konca maja bodo zavezanci lahko prek spletne strani eDavki preverili, ali jim bo Fus izdal novo odločbo. Zavezanec bo v iskalnik vnesel svojo davčno številko, na podlagi česar bo iskalnik podal odgovor, ali lahko pričakuje novo odločbo ali ne. 

edavki preverjanje odločba | Avtor: FURS FURS

Vsi davčni zavezanci, ki se s svojo odločbo ne strinjajo, hkrati pa ne bodo prejeli nove odločbe, morajo sami vložiti pritožbo zoper odločbo, ki so jo prejeli v začetku maja. Rok za vložitev pritožbe je do vključno 6. junija 2022. 

"Davčnim zavezancem, ki menijo, da so prejeli napačen izračun obveznosti iz kmetijstva za leto 2021, svetujemo, naj počakajo do konca maja. Takrat bodo lahko na eDavkih preverili, ali jim bo Finančna uprava izdala novo odločbo. Če bodo prejeli informacijo, da jim nova odločba ne bo izdana, hkrati pa se s prvotno odločbo ne strinjajo, bodo še vedno imeli teden dni časa (do vključno 6. 6. 2022) da vložijo pritožbo," svetujejo na finančni upravi. 

Zakaj je prišlo do napake?

Do napake je prišlo, ker je bila v letu 2021 pri delu gozdnih zemljišč v izračunu katastrskega dohodka na dan 30. junij 2021 uporabljena nepravilna vrednost rastiščnega koeficienta, zaradi česar je prišlo do nepravilnega izračuna višine katastrskega dohodka. 

Ob tem pa finančna uprava opozarja, da imajo nekateri zavezanci za leto 2021 višji katastrski dohodek v primerjavi z letom 2020, kar pa ni napaka. Katastrski dohodek je višji, ker je bil "pri odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2020 upoštevan katastrski dohodek gozda, ki je bil izračunan na podlagi podatkov o rastiščnem koeficientu na dan 30. 6. 2020. Spremembe podatkov o rastiščnem koeficientu, ki so bile posredovane po tem datumu, niso bile uporabljene oz. so bili podatki upoštevani pri rednem izračunu katastrskega dohodka v septembru 2020. Pri teh zavezancih je podatek o višini katastrskega dohodka gozda za leto 2021 pravilen in uporabljen pri odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2021." V tem primeru finančna uprava ne bo izdala novih odločb. 

Dodatno je treba upoštevati, da se pri odmeri pristojbine za vzdrževanje gozdnih cest za fizične osebe za leto 2021 upošteva katastrski dohodek, pripisan gozdnim zemljiščem v vrednosti 100 % katastrskega dohodka. Za leto 2020 se je upošteval katastrski dohodek gozdnih zemljišč v višini 50 odstotkov, v skladu s prvim odstavkom 51. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE). Izjema je veljala samo za leto 2020. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.