Slovenija
13457 ogledov

Furs opozarja: Bliža se rok za oddajo

računalnik, posel, služba, delo Profimedia
Podjetja in samostojni podjetniki bodo morali do 2. aprila oddati davčni obračun. Oba obračuna je mogoče oddati le elektronsko prek sistema eDavki.

Davčni obračun davka od dohodkov pravnih oseb je v eDavkih označen kot obračun DDPO, davčni obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti pa obračun DohDej.

Oba obračuna lahko zavezanci vložijo neposredno z vnosom podatkov v obrazec ali z uvozom xml. sheme.

Kdor lčetos ne bo več normiranec, o tem v obračunu obvesti finančno upravo, poslovne knjige in evidence pa mora voditi že od 1. januarja.

"Davčni zavezanec, ki namerava v obračunu DohDej za leto 2023 obvestiti Finančno upravo RS (FURS) o prenehanju ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov, je dolžan od 1. januarja 2024 dalje tudi voditi ustrezne poslovne knjige in evidence, kot to določa 5. odstavek 308. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavP-2)," opozarjajo na finančni upravi.

Lani smo pripravili podrobno navodilo, kako normiranci oddajo obračun ter s tem v nekaj minutah prihranijo 60 evrov, ki bi jim jih sicer za oddajo zaračunal računovodja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.