Slovenija
55 ogledov

Furs poostreno nad tiste, ki ne plačujejo prispevkov

Primer plačilne liste delavcev v proizvodnji. Žurnal24 main
Finančna uprava RS bo v prihodnjih mesecih izvajala dodatne aktivnosti nadzora pri delodajalcih, ki za svoje zaposlene ne oddajajo obračunov prispevkov za socialno varnost.

Kljub mnogim aktivnostim ter stalnem nadzoru na področju plačevanja prispevkov, se pojav neplačevanja bistveno ne zmanjšuje. V lanskem letu delodajalci obračunov prispevkov niso oddali za 15.600 zaposlenih v Sloveniji.

Kljub relativno nizkemu odstotku teh zaposlenih glede na vse zaposlene v Republiki Sloveniji gre za pojav, ki je nesprejemljiv,” pravijo na Fursu, kjer napovedujejo nove aktivnosti zoper delodajalce, ki delavcem ne plačajo prispevkov.

V okviru prihodnjih aktivnosti bo finančna uprava preverjala ali delodajalci, ki kljub pozivu za predložitev obračunov prispevkov teh niso oddali, dejansko tudi niso izplačali plač. Delodajalci bodo ponovno pozvani k predložitvi obračunov prispevkov oziroma k predložitvi izjave o neizplačevanju plač z obrazložitvijo.

Kazni tudi za nesodelovanje

Nesodelovanje v postopku nadzora bo finančna uprava sankcionirala. Predvidene globe za neoddajo obračunov so od 800 do 30.000 evrov za delodajalca (podjetje ali podjetnika) in od 600 do 4.000 evrov za odgovorno osebo.

Predvidene globe za nepredložitev podatkov, pojasnil, izjav v postopkih nadzora so od 1.000 do 16.000 evrov za podjetje ali podjetnika ter od 850 do 2.200 evrov za odgovorno osebo. 

V primeru neplačevanja plač odstop inšpekciji za delo

Če bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da so zaposleni prejeli neto izplačila, prispevki pa niso bili obračunani in plačani, bo finančna uprava zoper te delodajalce prav tako uvedla prekrškovne postopke in jim hkrati naložila predložitev obračunov prispevkov ter plačilo le-teh.

Če pa bo v postopkih nadzora ugotovljeno, da plače dejansko niso bile izplačane, bo finančna uprava informacije o neizplačilu posredovala Inšpektoratu RS za delo, ki je pristojen za ukrepanje zoper delodajalce, ki s tem, ko ne izplačajo plače svojim zaposlenim, kršijo Zakon o delovnih razmerjih. 

K sodelovanju vabijo tudi delavce

Kadar zaposleni sumijo na nepravilnosti svojega delodajalca v zvezi s plačevanjem obveznih prispevkov, jih Furs poziva, da prepoznane nepravilnosti finančni upravi prijavi čim prej, saj pravočasno obveščanje poveča možnost za hitro in še bolj učinkovito ukrepanje, prav tako tudi dejansko poplačilo vseh obveznih prispevkov.

V nasprotnem primeru namreč delodajalci in njihove odgovorne osebe lahko po določenem času ostanejo brez premoženja, iz katerega bi bilo mogoče izterjati obveznosti. Prijavi lahko svojega delodajalca ali druge delodajalce, za katere sumi, da za svoje zaposlene ne plačuje obveznih prispevkov. 

barbara.barbič@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • milos621 11:14 11.junij 2015.

    Neplačevanje prispevkov je kraja. Pogodba je v bruto znesku. Delodajalec, ki zaposleemu ni izplačal celotnega bruta (pa čeprav na različne računa za različne prispevke) je denar torej ukradel. In ponaredil uradno listino (obračun plače).Stvar je zrela za it na policijo.