Slovenija
161 ogledov

FURS zavrača odgovornost za samomor

Durs bo preostale informativne izračune za zavezance odpremil 8. maja. (Foto: Al Žurnal24 main
Finančna uprava RS se je odzvala na očitek, da so odgovorni za samomor davčne zavezanke. Njihov odziv so že komentirali tudi v SDMS.

Finančna uprava RS se je odzvala na očitke Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS), ki je s polaganjem cvetja pred vrata enega od uradov finančne uprave nakazal, koga krivi za smrt ene od delavk migrantk. "Doslej se na njihove javne očitke nismo odzvali, saj spoštujemo njihov boj za svoje pravice. Zadnji očitek, da naj bi bila Finančna uprava RS kriva za smrt posameznika, pa je po našem mnenju prešel mero dobrega okusa," so zapisali v sporočilu za javnost. 

"Predstavniki SDMS so v soboto, 10. 9. 2016, pred poslopjem Finančnega urada Maribor polagali cvetje v spomin na davčno zavezanko, ki je storila samomor. Po besedah podpredsednice omenjenega sindikata naj bi ta zavezanka s strani Finančne uprave RS prejela položnico za 5.000 EUR davka in zaradi tega naredila samomor. Polaganje cvetja pred vrata finančnega urada v njen spomin nedvomno nakazuje, koga SDMS krivi za njeno smrt," pravijo na FURS-u.

Od sindikata so želeli pridobiti ime osebe, a njene identitete v sindikatu niso želeli razkriti. Finančna uprava je uspela ugotoviti, za katero zavezanko gre in preverila, kakšen je bil njen informativni izračun dohodnine za leto 2015. Zavezanka je izračun prejela aprila, vendar pa ni vseboval nobene položnice. "Nasprotno. Na podlagi informativnega izračuna za leto 2015 zavezanki pripada celo vračilo dohodnine. V Finančni upravi RS ne moremo in ne želimo soditi, zakaj so se v SDMS odločili za tako neutemeljene očitke zoper Finančno upravo RS. Upamo zgolj, da se v prihodnje v svojem boju za pravice ne bodo več posluževali takšnih in podobnih metod, ki neutemeljeno in brez konkretnih podatkov diskreditirajo Finančno upravo RS," so zapisali v odzivu.  

SDMS: FURS posredno priznal, da delajo napake 

V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije nad odzivom FURS-a niso presenečeni. "Pričakovati, da bomo govorili o imenih, je prav za lase privlečeno, saj vsak zavezanec za plačilo davka ve, da na vrhu vsake davčne odločbe na veliko piše 'Davčna tajnost'," so zapisali in dodali, da so jih svojci pokojne prosili, naj njenega imena ne omenjajo, "ker so baje bili šikanirani s strani uradnih organov, baje tudi s strani FURS-ovih inšpektorjev". "Zelo pa smo veseli, da na FURS-u zadevo raziskujejo, ker do sedaj so se vedno izključno izgovarjali na zakonodajo in okrožnice, torej so posredno priznali, da delajo napake," so še zapisali.

V odgovor na izjavo finančne uprave so pristavili, da je pri vsakem informativnem izračunu zraven položnica. Prav tako naj ne bi držala navedba, da je zavezanki pripadalo vračilo dohodnine, "saj pri informativnih izračunih niso upoštevane še nobene olajšave". V SDMS se prav tako ne strinjajo z izjavo FURS-a, da spoštujejo njihov boj za pravice. "Mi se borimo tudi proti njihovem protizakonitemu delu, ki pa je zagotovo posledica slabe slovenske davčne zakonodaje. Naše delo ni preseglo mej dobrega okusa, ampak njihove astronomske odločbe s položnicami, ki nekatre krepko presegajo 5.000 evrov." 

Za smrt naj bi bila kriva položnica

Sindikat delavcev migrantov Slovenije (SDMS) je ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora v Mariboru organiziral shod delavcev. Ob tem so se spomnili, da so se nedolgo tega poslovili od kolegice delavke migrantke, ki je po njihovih besedah ob prejemu položnice s strani finančne uprave zaradi nezmožnosti plačila storila samomor. 

"Že pred tem smo opozarjali ministrstvo za finance, da pošilja delavcem migrantom informativne izračune, ki ne odražajo dejanskega stanja plačila davka. Na informativnem izračunu namreč ni odveden davek, ki je bil plačan v tujini, in niso priznani stroški v zvezi z delom, ki bi nižali davčno osnovo, zato so te položnice, ki jih pošiljajo, brezpredmetne. Če ljudje tega ne vedo, je velik problem," je za STA pojasnil predsednik sindikata SDMS Martin Ivec

Komentarjev 22
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:22 14.september 2016.

    Jaz bi davke z veseljem plačeval, če bi od njih kaj imel, tako pa jih z veseljem utajim, ker ne maram rediti visoke živine pri koritu!

  • sprehajalec 20:03 13.september 2016.

    FURS laže, to je pač ustanova v rokah lobijev. Je bilo na TV, v 10 letih še niti en delavec migrant ni dobil dohodnine vrnjene. Ni logično, ker gre v bistvu za doplačilo razlike do slovenskih dohodnin, ki je višja ...prikaži več od Avstrijske. Že preprosta logika to pove. naenkrat bi pa ona dobila vrnjeno dohodnino in to so danes ugotovili. FURS oravlja vlogo biriča, veliko hujšega, od tistih o katerih so nas indoktrinirali v šolah. Sindikat je napovedal, da bo dokazal, da Furs laže. Bo še zanimivo in z veseljem bom spremljal dogajanje.

  • tomaz 19:48 13.september 2016.

    Če je sindikat zlorabil podatke je zrel za kazensko ovadbo. Se pa strinjam, da morajo tudi migranti plačati davke, saj koristijo vse storitve pri nas. Tudi jaz moram, skoraj pol bruto plače dati državi. Če pa mislijo delati zunaj, živeti ...prikaži večzunaj, živeti pa pri nas in za to nič plačati, jim je edina rešitev, da se z družino in nepremičninami preselijo v tujino.