Slovenija
34 ogledov

Fuš za podjetnika štirikrat dražji

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Delo na črno. Za iste kršitve v zakonu predvidene različne kazni.

Če bodo inšpektorji pri delu na črno ujeli samozaposlenega ali pravno osebo, bosta morala plačati dvakrat oziroma štirikrat višjo globo kot šušmar, ki nima uradno prijavljene dejavnosti. Tako bo tudi, če bodo omenjeni storili enako kršitev.

Kazen za posameznika brez registriranega podjetja bo tako po novem zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki naj bi začel veljati v drugi polovici leta, 2.000 evrov, za samozaposlenega 4.000, za pravno osebo pa 8.000 evrov.

Popusti za navadne
“Tu ne morete izenačiti stvari. Prekrški so kategorizirani tudi po tem, kdo jih dela. Vedno je bilo tako, da je bila fizična oseba kaznovana mileje kot pravna,” pravi Zoran Kotolenko z ministrstva za delo. Pavel Sedovnik z Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) pa sicer razume, da navadni državljani pri nas vedno plačajo manj, vendar po njegovem mnenju “zadeva ni uravnotežena, če gledamo, da sta narava dogodka in premoženjska korist v mnogih primerih identični”.

Na ministrstvu za delo so sicer sprva predvideli kazni od tisoč evrov za nepodjetnika in 15 tisoč evrov za pravno osebo, a so jih pozneje, tudi na zahtevo OZS, popravili. Vendar Sedovnik meni, da so globe za fušarje brez dovoljenj še vedno prenizke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.