Slovenija
134 ogledov

GALERIJA: Cerarjevi še tri tedne na svojem

Marija in Janez Cerar stojita pred dovozom na svojo parcelo, okoli katere še ved
1/7
Žurnal24 main
Pred dom Cerarjevih v Podrečje so v četrtek ob osmi uri zjutraj prispeli deložatorji, policisti, gasilci, krajani, odvetniki, domžalski župan in novinarji. Deložacija je začasno zaustavljena.

Do desetih dopoldne se jim je po letih tožb in tik pred izvršbo uspelo dogovoriti, da sodišče za tri tedne preloži izvršbo in da družina lahko ostane v svoji hiši, položiti pa morajo varščino – pet tisoč evrov. Janez Cerar je pojasnil, da so mu obljubili, da bodo vpletene ustanove še enkrat pregledale dokumentacijo od prvega lastnika zemljišča leta 1932 naprej.

Končno pravi dokumenti

Zaradi napake, ki jo je Geodetski zavod Slovenije leta 1986 priznal, je družina ostala brez 2796 kvadratnih metrov zemljišča s štirimi manjšimi objekti. Ob spremembi trimestnih številk parcel v štirimestne so namreč njihovo zemljišče pripisali sosedovim. Ko je želel Cerar v osemdesetih letih postaviti novo hišo, je odkril napako v zemljiški knjigi. S sosedi se ni mogel dogovoriti, zato so se začeli tožiti. Kot je poudaril Cerar, sam ni imel gradbenega dovoljenja, saj je bil četrti lastnik, dokler ga ni odkril v Arhivu Slovenije, a prepozno. "Že v dokumentu, v katerem je zavod priznal napako, so zapisali, da bodo vzpostavili prejšnje stanje, pa tega niso storili," se jezi Cerar. Dediči lastnikov sosednjih parcel so dobili zadnjo tožbo na okrajnem sodišču v Kamniku. Ta je podlaga za izvršbo, Cerar pa trdi, da njegova na okrožnem sodišču v Ljubljani že štiri leta miruje.

Občina na pomoč

Domžalski župan Toni Dragar je povedal, da so za nepokretno taščo Janeza Cerarja priskrbeli mesto v domu starejših občanov, Mariji in Janezu pa bodo poiskali začasno stanovanje. "Ker nismo stranka v postopku, nimamo pravne moči, Janez Cerar pa je žal zamudil vse pritožbene roke, saj se je dolgo boril sam, brez pravne pomoči," je dodal župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.