Slovenija
30 ogledov

GALERIJA: Milijonska škoda po neurju

Neurje je povzročilo za več kot deset milijonov evrov škode.
1/46
Žurnal24 main
Petkovo neurje, ki je največ škode povzročilo predvsem v vzhodni Sloveniji, je po prvih podatkih povzročilo za več kot 13 milijonov evrov škode.

Iz Uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije so sporočili, da je neurje samo v Podravski regiji povzročilo za kar 10 milijonov evrov škode, na Kozjanskem pa tri milijone evrov. V Zavarovalnici Triglav pa po začasnih podatkih škodo ocenjujejo na 23 milijonov evrov. Na terenu prostovoljna gasilska društva in nesebični posamezniki še vedno odstranjujejo posledice neurja. Spomnimo, da je petkova huda ura samo v okolici Ptuja in na Dravskem polju poškodovala več tisoč stavb, več kot 400 poslopij pa je ostalo brez streh. Poleg tega pa se je toča znesla tudi nad avtomobili, pridelkom in samimi fasadami stavb. Zbrane podatke o posledicah petkovega neurja si preberite v naslednji povezavi.

Škodo bo kril tudi proračunski presežek

Sicer pa so območja, kjer je neurje povzročilo največ škode, že v soboto obiskali predsednik države Danilo Türk, premier Janez Janša in minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Premier Janša je po ogledu škode na Ptuju dejal, "da gre za več kot 3000 poškodovanih objektov, med katerimi so nekateri skoraj popolnoma uničeni". Glede državne pomoči pa je premier dejal, da bo vlada o tem odločala na četrtkovi seji. "Na srečo imamo v letošnjem letu, ko prihaja do številnih naravnih katastrof, zabeležen proračunski presežek, zato bo, če bo to potrebno, vlada predlagala tudi rebalans proračuna," je še dejal predsednik vlade, ki pa o škodi v denarju zaenkrat še ni mogel govoriti.

 

200.000 evrov pomoči

Vlada je za odpravo posledic neurja s točo občinam dodelila sredstva v višini 200.000 evrov, in sicer občini Ilirska Bistrica 135.000 evrov, občini Hrpelje - Kozina 40.000 evrov in občini Brezovica 25.000 evrov. Enkratno denarno pomoč v višini 26.000 evrov pa je vlada namenila za pomoč pri odpravi posledic neurja s točo Zdravstvenemu domu Ilirska Bistrica.

Okoljski minister Janez Podobnik pa si je ogledal posledice ujme na Kozjanskem. "V dogovoru s predsednikom vlade bomo poskušali na podlagi prve ocene škode že predlagati prve interventne ukrepe vlade na redni seji, ki bo prihodnji četrtek," je napovedal Podobnik. Več o obisku predstavnikov države na prizadetih območjih v naslednji povezavi.

Vlada je na dopisni seji ugotovila, da veljavna davčna zakonodaja omogoča, da se davčnim zavezancem, ki so zaradi posledic naravnih nesreč v izrednih težavah, plačilo davčnih obveznosti odpiše ali preloži. Zato je finančnemu ministrstvu naložila, da izda potrebna navodila za enoten pristop pri upravičenem odpisu davčnih obveznosti prizadetim v neurju.

Cenilci že na delu

Kraje, ki jih je prizadelo neurje s točo, so si ogledali tudi cenilci Zavarovalnice Maribor, iz katere so sporočili, da je toča največ škode povzročila na objektih, kmetijskih površinah in avtomobilih. Zavarovance prosijo, da škodo, ki je nastala na objektih, fotografirajo, pokličejo svojega zastopnika ali na brezplačno telefonsko številko 080 19 21 ter pričnejo s sanacijo, da bi preprečili večanje škode. Kot so napovedali, bodo ob cenitvi, ki jo bodo cenilci naredili v naslednjih dneh, prizadetim v neurjih prednostno izplačali zavarovalnine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.