Slovenija
21 ogledov

GALERIJA: Nedrja Save skrivajo še zadnjega utopljenca

(Foto: Nada Černič Cvetanovski)
1/6
Žurnal24 main
Iskalna akcija zadnjega izmed 13 ponesrečenih pri HE Blanci se bo nadaljevala tudi ponoči. Če ga potapljačem ne bo uspelo najti, se bo akcija v ponedeljek osredotočila na iskanje nad gladino.

Robert Preskar, član regijskega štaba Civilne zaščite za Posavje, upa, da bodo potapljači še nocoj pregledali ves akvatorij pri gradbišču elektrarne. Iskanje poteka počasi, saj je poleg zelo slabe vidljivosti pod vodo odvisno tudi od zelo zahtevnega dviganja in spuščanja zapornic na pretočnih poljih. V povezavi z gradbenimi deli pri preusmerjanju vodotoka jim je na ta način uspelo pretok reke znižati za 40 odstotkov, kar je omogočilo iskanje tudi v predelih, ki so bili doslej potapljačem zaradi močnega toka nedostopni. Nekoliko se je pri površju izboljšala tudi vidljivost, v globinah pa se potapljači še vedno lahko zanašajo le na svoj tip.

 

TRAGEDIJA V ŠTEVILKAH

•Skupno število žrtev: 12 oseb
•pogrešani: 1 oseba
•preživeli:     1 oseba

Silovita moč vodnega vrtinca
Pod jezom je sicer danes ponesrečenega iskalo 45 reševalcev, v celotno akcijo iskanja pa je bilo vključenih 181 ljudi. Zadnje najdbe ponesrečencev so jim dale slutiti, da se tudi poslednje truplo nahaja v vodi neposredno pod jezom. Pol ure zatem, ko so v soboto zvečer tam našli truplo, je namreč na površje prineslo tudi desko s čolna, ki jo je verjetno vrtinec pod vodo zadrževal vse od nesreče. ˝To dejstvo kaže, da so vodni tokovi in ovire pod tem delom jeza tako močni, da so žrtve in ostanke čolna ves čas zadrževali pod vodo,˝ je dejal Anton Travner , poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije.

Iskanje pogrešanega pod jezom, ko ga bodo preiskali, ne bo imelo več smisla, pa tudi vodostaj Save je potrebno vrniti na prvotno raven. Glavni poudarek bo tako jutri na iskanju z rafti in čolni po toku reke Save navzdol, je za zurnal24.si povedal Preskar. Dodal je še, da bodo število iskalcev kar se da racionalizirali, zato jih bo v akciji sočasno manj, kot v preteklih dneh.

Preskar je še pojasnil, da bodo v dogovoru s holdingom HSE vsa dela na gradbišču hidroelektrarne Blanca stala do vključno srede, kar jim bo omogočilo nadaljevanje iskanja.

Tri pokojne so dopoldne končno rešili objema vode. © Saša Despot

 
Reka postopoma vrača žrtve
Dopoldne so reševalci našli še tri trupla izmed 13 ljudi, kolikor jih je umrlo v četrtkovi nesreči, ko sta dva kanuja zapeljala čez pretočna polja bodoče hidroelektrarne.
 Anton Travner je pojasnil, da so raftarji in potapljači na trupli dveh ponesrečenih naleteli nekaj minut pred 10. uro, in sicer približno 200 metrov nižje od kraja nesreče. Tretjo žrtev so pri Brestanici okrog 9.30 opazili s helikopterja in so jo kasneje poiskali s čolnom. Svojci so vse tri pokojne identificirali. Med najdenimi sta tudi sevniški podžupan Rudolf Dobnik in predsednik krajevne skupnosti Blanca Bogoslav Peklar, je za zurnal24.si povedal Robert Perc, tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško. Imena zadnjega pogrešanega zaradi varovanja osebnih podatkov policija ne bo razkrila. Po neuradnih podatkih gre za  predsednika krajevne skupnosti Boštanj Marjana Kogovška.

Perc je pojasnil, da je v soboto zvečer zaradi spremenjenih vodnih tokov in verjetno tudi zaradi naravnega procesa nekaj po 20. uri na površje reke priplavalo truplo še enega od ponesrečenih, ki so ga svojci že prepoznali, vendar pa njegove identitete zaradi varstva osebnih podatkov policija ne bo razkrila.

CELOTEN POGOVOR Z ROBERTOM PESKARJEM PREBERITE TUKAJ.

Poleg iskanja pri sami jezovni zgradbi HE Blanca je akcija potekala tudi pri jezu Nuklearne elektrarne Krško. Še vedno so vzdolž reke proti meji s Hrvaško opazovalne točke, območje pa je ves čas preletaval tudi helikopter policije.

Sprejem svojcev pri elektrarni
Vodstvo iskalne akcije je sprejelo več sorodnikov ponesrečencev, dvema družinama pa so že v soboto omogočili, da sta se ob reki s cvetjem poslovili od ponesrečenih. Svojcem so ponudili tudi pomoč psihologov, jim pojasnili delovanje in postopke. Ker je prosto gibanje svojcev in ostalih nepooblaščenih oseb ob Savi prepovedano oziroma omejeno, policija svojce poziva, naj svoj prihod predhodno najavijo na telefonski številki 112 ali 113.

Bogataj: Akcija je uspešna in učinkovita
Reševanje ves čas prilagajajo nastalim razmeram, je pojasnil poveljnik Civilne zaščite za Slovenijo Miran Bogataj. Akcija po njegovi oceni teče uspešno in učinkovito, velik del naloge pa je že uresničen. Napovedal je, da bodo intervencijo, kolikor se v takem primeru lahko tako izrazi, uspešno pripeljali do konca. ˝Nameravamo delati toliko časa, dokler tudi zadnji pogrešani ne bo najden,˝ je poudaril.

Sicer pa je v Sevnici v spomin na žrtve četrtkove nesreče odprta tudi žalna knjiga. Vpisovanje bo potekalo do torkovega pogreba sevniškega župana in poslanca v DZ Kristijana Janca. V torek bo v DZ tudi žalna seja, pogrebi ponesrečencev pa bodo tudi v sredo. Kot je znano, je od 14 ljudi, udeleženih v nesreči, preživela le Ana Janc, žena pokojnega župana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.