Slovenija
35055 ogledov

Ganljiv zapis: "Ime ji je bilo Alja, imela je 21 let in bila je moja sestra"

Asta Vrečko Profimedia
"Ime ji je bilo Alja. Bila je študentka in imela je 21. let. Bila je moja mlajša sestra. Bil je ponedeljek, 14. november 2011 in to je najbolj žalosten dan v mojem življenju."

Ob včerajšnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč je ministrica za kulturo Asta Vrečko na omrežju X delila svojo žalostno zgodbo - njena mlajša sestra Alja je namreč umrla v prometni nesreči.

Njen zapis objavljamo v celoti.

"Včeraj je bila spominska slovenost, na njej sem bila prvič kot ministrica za kulturo. A žal tam nisem bila prvič. Ob tem sem delila svojo izgubo mlajše sestre Alje v prometni nesreči. Bil je 14. november 2011. Ob 14.00 uri se je na Kozjanskem zgodila avtomobilska nesreča. Neprilagojena hitrost. V avtomobilu so bili trije mladi ljudje. Ena izmed njih je izgubila življenje. Ime ji je bilo Alja. Bila je študentka in imela je 21. let. Bila je moja mlajša sestra. Bil je ponedeljek, 14. november 2011 in to je najbolj žalosten dan v mojem življenju. Alja je umrla zaradi neprilagojene vožnje mladega voznika kot sopotnica. Voznik nikoli ni odgovarjal za sodišču, saj se je sodnemu postopku uspešno izogibal do zastarjanja. Nesreče so hipne. Trenutek nepazljivosti. Objestna vožnja. Voznik pod vplivom substanc sprejme napačno odločitev. Sede za volan. Robert Štaba, vodja Varne poti, je bil eden prvih pri nas doma. Z mamo nama je nudil pomoč in razumevanje. Pozneje tudi drugi sodelavci Varne poti. Zato podpiram vsa neutrudna in pomembna prizadevanja nevladnih organizacij in države za večjo varnost v prometu. Pot do strpne družbe se začne na cestah. Varna pot opravja pomembno delo. Delo, ki je nadomestljivo v družbi. Ozavešča o večji varnosti v prometu in pomaga žrtvam. Z izgubami se lahko le naučiš živeti. A za vedno ostane praznina, ki je nič nikoli ne more zapolniti. Tudi kultura in umetnost nam pomagata osmisliti svet okoli nas. Tudi v najhujših trenutkih. Tako s svojo izrazno in ustvarjalno močjo, kreativnostjo kot vzbujanjem empatije. Hvala Varni poti za vso njeno delo. Hvala tudi Mestni občini Ljubljana, ki vsako leto sodeluje pri pripravi tega pomembnega spominskega dneva, ki nas kot družbo opominja, da moramo delati drugače. Vsaka žrtev na cesti je nepotrebna. Vsako prekinjeno življenje je preveč."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Idioti 16:17 21.november 2023.

    Ko se pijan , brez vozniškega ali registracije razjebe v drevo, beton ali vodo in pri tem ni tretje odškodovane osebe , to ni nesreča ampak rezultat pameti voznika . In tole s tem ciganom v drevesu , niti slučajno ...prikaži več ni nesreča ampak rezultat !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 19:33 20.november 2023.

    Če trezen voznik zagreši nesrečo je lahko splet nesrečnih okoliščin , razen seveda visokih prekoračitev dovoljenih hitrosti. Pijan voznik , oziroma res prekomerno pijan voznik je pa za mene morilec na cesti in enakovredno se ga mora na sodišču obravnavati ...prikaži veči kot nekoga , ki namerno ustreli človeka , ker tudi on je namerno pil , čeprav dobro ve da za volanom ne sme biti pijan.

  • LolekinBolek 17:44 20.november 2023.

    Sploh ne razumem, zakaj za vožnjo v pijanem stanju in prekoračitev hitrosti niso kazni višje !