Slovenija
57 ogledov

Gantar bo tožil ŠOS

protesti študenti dz parlament škoda okna
1/24
Žurnal24 main
Škode na steklu za 27 tisoč evrov. Gantar bo vložil odškodninsko tožbo zoper ŠOS. Odvetniki prepričani, da tožba nima podlage. Organizator ni odgovoren za nastalo škodo, meni Čeferin.

Demonstracije se niso sprevrgle v vandalizem. Demonstracij sploh ni bilo. Ko so študentje prišli pred parlament, je šlo samo še za vandalizem.
Pavel Gantar
Nastalo škodo na steklu parlamenta ocenjujejo na 27 tisoč evrov, od tega bodo sedem tisoč odšteli za spodnja portalna okna, 20 tisoč pa za preostala okna. Celotna škoda naj bi bila znana v prihodnjih dneh.

"Vse je dokumentirano, sanacija se začne jutri," je
zatrdil predsednik DZ Pavel Gantar . Za posledice vandalizma bodo za zdaj terjali 15 tisoč evrov. Za znesek, ki jim ga zavarovalnica ne bo povrnila, bodo zoper ŠOS vložili odškodninsko tožbo.

"Organizatorji so odgovorni in sklicevanja na karkoli drugega je preprosto smešno. Odškodninsko tožbo bomo zagotovo vložili," je dejal
 Gantar in dodal, da pobude za srečanje s strani študentov še niso prejeli. "Bili bi presenečeni, če bi dejansko prejeli kakšen klic od študentov."
Pavel Gantar Mojca Prelesnik protesti %C5%A1tudenti dz parlament %C5%A1koda okna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Odgovornost organizatorjev je tu in tisto, kar so storili s svojo zaščito, je to, da so poskušali odgovornost prevaliti na druge. Ne vem, ali je za to krivo stanje v državi ali popito pivo. Da bi se ljudje, ki mečejo hrano v parlament, lahko sklicevali na stanje v državi? To ni sprejemljivo. Današnje zbiranje pred DZ pa kaže na to, da ima parlament v državi večji ugled, kot si mnogi mislijo," konča predsednik DZ-ja.

Odgovorna tudi država!
Če je organizator zavezan v celoti poskrbeti za varnost na prireditvi, bo on v celoti odgovoren za morebitno škodo. Izpostavil bi tudi odgovornost države, saj je bila ta obveščena o protestih pred DZ. Načeloma pa je odgovornost deljena med organizatorje, državo in posameznike, doda Boštjan Penko.

Škodo plačali davkoplačevalci
"Za povzročitev materialne škode na parlamentu niso odgovorni organizatorji, ampak posamezniki, ki so prijeli v roke kamen in ga zalučali. Tu gre za kazensko odgovornost posameznika in samo on bo preganjan,"
je zatrdil odvetnik Aleksander Čeferin in dodal, da predsednik DZ tako nima podlage za tožbo ŠOS-a, organizatorjev včerajšnjih demonstracij.

"Organizator prireditve je objektivno odgovoren za smrt ali telesne poškodbe, ki nastanejo zaradi gibanja množice. Če organizator ni pravočasno ukrepal, zagotovil reda in miru ter pozval k nenasilju, bi lahko iskali krivdno odgovornost za nastalo škodo,"
pa je dejal odvetnik Franci Matoz in dodal, da bi kot odvetnik veliko raje zastopal študente. 

"Očitno bodo odvetniki zastopali študentske organizacije. Po zakonu za nastalo škodo odgovarja organizator, kar potrjujejo pretekli primeri," na mnenja odvetnikov odgovarja Gantar.

DZ obnova pro%C4%8Delje dr%C5%BEavni zbor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Proteste smo zaključili ob 15. uri, nakar so odgovornost prevzeli organi pregona.
Katja Šoba, predsednica ŠOS


Na Policijski upravi Ljubljana so opozorili, da je zagotavljanje varnosti predvsem naloga organizatorja dogodka. Ko je prišlo do izgredov, je bila prva naloga policistov preprečiti vdor v poslopje državnega zbora. Kot ugotavljajo, so bili med kršitelji številni mladoletniki, poleg tega pa so bili v množici protestnikov problematični le posamezniki.

Le spustili duha iz stekleničke
"Demonstracije ocenjujemo kot dobre, saj je prišlo med deset in petnajst tisoč študentov ter dijakov, ki so izrazili svoje mnenje o zakonu o malem delu. Dejanja, ki so se zgodila po tretji uri, obsojamo in se absolutno distanciramo od nasilnih posameznikov," nam je zatrdila predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba, ki priznava, da so jim po uradnem delu demonstracije ušle iz rok. "Nihče ni pričakoval tega, niti policisti niti vlada. Tako je stanje v državi. Mi smo le spustili duha iz stekleničke," doda.

Na napovedano tožbo DZ Šoba odgovarja: "Proteste smo zaključili ob 15. uri, nakar so odgovornost prevzeli organi pregona."

Stališču ŠOS so se že v sredo pridružili tudi v Dijaški organizaciji Slovenije, je dejal njen predsednik Aleksandar Spremo. Spremo demonstracije šteje za legalne in legitimne do trenutka, ko se je začelo nasilje.

Oboji so policiji že ponudili pomoč pri iskanju storilcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.