Slovenija
61 ogledov

Gantar: Bratuškova je zamočila, morala bi odstopiti

Tomaž Gantar Barbara Milavec
Bratuškovi vajeti že dolgo uhajajo iz rok, zato bi morala odstopiti, je prepričan nekdanji minister za zdravje.

Po mnenju nekdanjega ministra za zdravje Tomaža Gantarja je izjava premierke Alenke Bratušek, da je bilo njegovo imenovanje napaka, posledica premierkinega zavedanja, "da je vse zamočila". "Predvsem pa odvrača pozornost od blamaže, ki jo je doživela ob imenovanju Alenke Trop Skaza za ministrico." 

"Vajeti ji uhajajo iz rok"

Gantar je dejal, da bi od Bratuškove pričakoval odstop, saj "ne obvladuje svojega dela in je očitno, da ji vajeti že dolgo časa uhajajo iz rok". Poudaril je, da jo je na stanje v zdravstvu dolgo opozarjal, a da so njegova opozorila v vladi jemali kot "nebodigatreba".

Dala mu je 10 minut

Bratuškova je namreč ob odstopu Trop Skazove, ki je zdravstveni resor vodila en mesec, kot napako označila to, da je ministrovanje ponudila Gantarju. V državnem zboru pa je dejala, da Gantar lani ni prišel do nje "niti z enim resnim konkretnim predlogom". Edina stvar, ki jim jo je uspelo tudi na njeno pobudo uresničiti, je bil po besedah Bratuškove intervencijski zakon.

"V času, ko sem bil minister v vladi Bratuškove, si je premierka vzela deset minut za pogovor o zdravstvu," je pojasnil in dodal, da je večkrat dal pobudo, da bi z Bratuškovo in koalicijo sestali na temo zdravstva. Trdi, da bi se vsaj polovici težav, ki se danes pojavljajo v zdravstvu, izognili, če bi ga premierka poslušala in bi pomagala pri sprejemanju pripravljene zakonodaje.

S prstom pokazal na Državljansko listo 

Kot primer je navedel zakon o zdravstveni dejavnosti, ki je med drugim urejal področje popoldanskega dela zdravnikov, koncesij in upravljanja zdravstvenih zavodov, ter novelo zakona o pacientovih pravicah, v kateri so dodatno opredeljevali področje čakalnih seznamov in dali zdravstveni inšpekciji možnost denarnega kaznovanja ob nepravilnostih pri vodenju seznamov.

Gantar opozarja, da je predlog zakona o zdravstveni dejavnosti zastal v koalicijskem usklajevanju, novela zakona o pacientovih pravicah pa v medresorskem usklajevanju. Po njegovih besedah sta noveli nasprotovala ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za pravosodje, torej ministrstvi, ki ju vodijo člani Državljanske liste.

Prelagati krivdo je nepravično 

Nekdanji minister meni, da če bi bila Bratuškova z njim v resnici nezadovoljna, bi mu to morala povedati, in bi odstopil, še preden je prostovoljno šel. Odstopil je namreč konec novembra. Prelagati krivdo za stanje v zdravstvu nanj in na njegove predhodnike pa je po Gantarjevem mnenju nepravično, saj so ogromno pripravili, a se je zmeraj, tudi v prejšnjih vladah, ustavilo v koaliciji.

Glede izjave predsednika Fidesa Konrada Kuštrina, da je Gantar vedel za tako imenovane dvoživke v zdravstvu, pa je nekdanji minister dejal, da je bilo popoldansko delo v predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti omejeno, pa so temu zdravniške organizacije nasprotovale. "Reči, da smo vedeli in nismo nič naredili, je sprenevedanje. Rešitve smo iskali, z nobeno omejitvijo pa Fides ni bil zadovoljen," je dodal.

Komentarjev 12
  • janez 13:28 30.julij 2014.

    Miro Cerar, socialist brez vizije in programa.Video:http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8

  • dragec 18:36 28.marec 2014.

    NE MI SMO LEVI FAŠISTI,VI STE DESNI KOMUNISTI, KLOBO,KDO JE TO IZJAVIL???

  • dragec 18:35 28.marec 2014.

    HA...HA...POTEM BI TI GUZIL JJ IN BAGRO IZ SSDSS, SAMO PAZI NA VAZELIN-MOJA ALENKICA JE LEPA,SEKSI IN PAMETNA