Slovenija
1961 ogledov

Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil"

Tomaž Gantar Nebojša Tejić/STA
Minister za zdravje še enkrat poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Omenja tudi odstop.

Minister za zdravje Tomaž Gantar, ki s pozivom po zaustavitvi gospodarstva ni naletel na odobravanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, poudarja, da razmere sproščanja ukrepov ne dopuščajo. Če bo ocenil, da ima zavezane roke ter s svojim znanjem in delom ne more prispevati k izboljšanju položaja, bo razmišljal tudi o odstopu.

Razkol v vladi 

O razkolu v vladi zaradi epidemije poročamo na tej povezavi. Kot je znano, Gantar je zaradi slabih epidemioloških razmer in obremenjenosti zdravstvenega sistema na Počivalška v ponedeljek naslovil poziv k zaustavitvi oz. zaprtju gospodarskih dejavnosti, kar je Počivalšek danes zavrnil. Namesto tega gospodarski minister predlaga postopno sproščanje omejitev ob strogem spoštovanju zaščitnih ukrepov. Vlada bo o morebitnem sproščanju ukrepov sicer odločala na sredini redni tedenski seji.

Gantar je na Twitterju zapisal, da bo pri predlogih ukrepov za zajezitev epidemije na prvo mesto vedno postavil zdravje ljudi in ohranitev delujočega zdravstvenega sistema. Enako stališče po njegovih navedbah zagovarja tudi vrh EU. "Za življenja gre," je dodal.

Zadnjo odločitev o ukrepih ima vlada, kjer bomo morali skrbno pretehtati med predlogi ministrstva za zdravje za ohranitev zdravja in življenja državljanov ter predlogi gospodarskega ministrstva za (prehitro) odprtje gospodarskih dejavnostih, s katerimi lahko povzročimo popoln kolaps zdravstvenega sistema, je ob tem še zapisal.

"Nikdar nisem grozil z odstopom, a ..."

Na novinarsko vprašanje, ali bo v primeru, da pogovori v sredo ne bodo šli v smeri potrditve njegovih predlogov, ocenil, da nima več smisla nadaljevati z delom na ministrstvu, je Gantar odvrnil, da bo o tem razmislil. "Nikdar nisem grozil z odstopom, sigurno pa je v določeni točki, če človek vidi, da ne more narediti koraka naprej glede na vse argumente, verjetno vreden razmislek v tej smeri," je dejal v današnji izjavi za medije. Ob tem je poudaril, da se zagotovo ne bo odločil preko noči, saj da je položaj preveč resen, da bi se odzvali na ta način.

"Ne gre za tekmovanje med mano in Počivalškom ali med zdravstvom in gospodarstvom, gre za argumente, podatke in številke. Če nimaš na razpolago dovolj zmogljivosti zdravstvenega sistema, česar Slovenija v tem trenutku nima, potem ukrepov pač ne moreš sproščati," je poudaril. "Vsak dan nam umre en avtobus državljanov zaradi okužbe," je še orisal.

Gantar ni želel ne ugibati ne napovedati, kaj bo v sredo odločila vlada. Kot pravi, razpolaga s podatki, kaj zdravstvo zmore in kje je trenutno.

vlada brdo beović seja Slovenija Razkol v vladi zaradi epidemije

"Treba je narediti korak naprej"

Ob tem je opozoril, da se ob izčrpanih zmogljivostih zdravstvenega sistema število okuženih ne sme več bistveno povečevati. "Glede na to, da se številke ne spuščajo, je treba narediti korak naprej in najprej omogočiti pogoje za sproščanje. Kdor tega ne želi videti, žal tišči glavo v pesek," je dejal.

"Če ne dosežemo boljšega rezultata v naslednjih dveh tednih, potem bomo imeli veliko težavo, da bi ljudem vseeno omogočili vsaj nekoliko bolj sproščene praznike," je opozoril. Poleg so prihajajoči prazniki po besedah ministra neke vrste grožnja, da bi po njih prišlo do dodatnega poslabšanja.

Čakalnica v Zdravstvenem domu Pri nas Zdravje Grozljiva izpoved: Med čakanjem na izvid testa za covid je umrl za infarktom

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 17
 • štumbamfirer 11:24 09.december 2020.

  najboljš da bi že včeraj odstopil

 • Avatar Sreten Lukić
  lluckyss 07:18 09.december 2020.

  Gantar: "Če bom ocenil, da imam zvezane roke, bom odstopil" Na žalost so to le obljube...Pri tej vladi tudi "nepreklicno odstopljeni" še vedno grenijo življenja Slovecev..

 • sam1 06:51 09.december 2020.

  Če do sedaj ni ugotovil,da je le orodje v rokah nekoga drugega-mu ni pomoči.....