Slovenija
5007 ogledov

Gantar in Cigler: Želela sva se prepričati, kaj se dogaja v domu

Dom za ostarele Profimedia
Če ni izrazitih znakov bolezni, ni potrebe po hospitalizaciji, tudi v domu za ostarele.

"Moram reči, da sem osebno zadovoljen s stanjem, ki sem ga videl," je po današnjem obisku v domu za ostarele v Šmarjah pri Jelšah povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. "Za oskrbovance doma, ki jih je okoli 200, je dobro poskrbljeno. Oskrbovanci, ki so okuženi, so ločeni od tistih brez znakov okužbe. Tudi osebje, ki skrbi za ene in druge, je ločeno."

Trenutno je v domu 32 okuženih

Poudaril je, da okuženi oskrbovanci ne sodijo v bolnišnico, če pri njih ni izrazitih znakov bolezni. "Trenutno je v tem domu 32 okuženih oskrbovancev," je pojasnil Gantar. "Lahko pričakujemo, da bo kakšen od njih resneje zbolel. Šele v tem primeru je upravičena hospitalizacija. Govorimo o starejših ljudeh, ki so navajeni določenega okolja, s hospitalizacijo bi jih izpostavljali dodatnemu stresu."

"Okuženi oskrbovanci ne sodijo v bolnišnico, če pri njih ni izrazitih znakov bolezni."

Tomaž Gantar, minister za zdravje

Dodal je, da organizacija dela v tem domu lahko predstavlja model, kako bodo ravnali v drugih domovih, če pride do podobne situacije. "Zavedati se moramo, da imamo kadrovsko stisko, a delo v domu lahko samo pohvalim, delujejo zgledno kot celotna ekipa, ob podpori župana občine," je poudaril Gantar. "Število okužb je posledica obdobja, ko še ni bilo nobenih ukrepov in omejitev obiskov v tem domu. V nadaljevanju se bo videlo, kako učinkoviti bodo ukrepi, ki smo jih sprejeli v nadaljevanju. Še vedno upam, da bomo zajezili število okuženih bolnikov."

"Vem, da se žrtvujete in greste čez sebe"

Požrtvovalnemu osebju v domu se je zahvalil tudi Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki si je danes skupaj z ministrom za zdravje ogledal razmere na terenu. "Vem, da se v tem času žrtvujete in greste čez sebe," je dejal v zahvali osebju. Poudaril je, da je osebje in način dela strokovno in profesionalno organizirano od vsega začetka. "Vidiva, da se v sodelovanju s CZ pripravljajo na morebitno pomanjkanje kadra, kar je zelo pomembno."

koronavirus COVID-19 | Avtor: Epa Epa

Glede zadnjih okužb v domu za ostarele v Naklem in na Bokalcih je povedal, da ni točno znano, kako so nastale. "Glede tega, kako so okužbe nastale, je težko ugibati. Obiski so bili večinoma že s 6. marcem prepovedani. Velika večina domov jih je striktno vzela in izvajala," je dejal Cigler Kralj. "Težko bi rekli, da je do okužbe prišlo preko obiskov. Vedno pa obstaja točka tveganja pri zaposlenih, ki odhajajo iz doma domov in vstopajo nazaj."

"Stanovalci izjemno dobro, strpno prenašajo te težke razmere."

Janez Cigler Kralj

Zaščitne opreme ni v izobilju, a jo je dovolj za sprotne potrebe. "Domovi za starejše občane redno poročajo ministrstvu o potrebah," je še povedal Cigler Kralj. "Domovi, v katerih se pojavi sum ali okužba, sporočijo dodatno potrebo. Ministrstvo za obrambo in civilna zaščita poskušata odgovoriti na to potrebo. Opreme ni dovolj, da bi zagotovili zaloge, zagotavljamo pa, da je dovolj opreme za sprotno delo."

Testiranje na terenu poteka

Testiranje varovancev po besedah ministra dobro poteka. "Jemanje brisov v domovih smo dogovorili z ministrstvom za zdravje že pred dnevi, da oskrbovancem, ki so nepokretni in imajo druge bolezni, prihranimo neprijetno prestavljanje," je dejal Cigler Kralj. "To v večini domov dobro poteka, morda je prišlo do kakšnih komunikacijskih šumov na terenu, a so bili hitro opravljeni."

Vzpostavljena je tudi komunikacija s svojci. "Ponosen in hvaležen sem direktorjem in direktoricam domov za starejše, ker so se v veliki meri že sami organizirali," je dejal Cigler Kralj. "Imajo brezžične povezave, ki še kako prav pridejo sedaj, ko so socialni stiki prekinjeni. Tudi v Šmarjah smo izvedeli, da te možnosti imajo in omogočajo oskrbovancem, da se slišijo s svojci. Oskrbovanci strpno in razumevajoče prenašajo stanje izolacije, mogoče bolj kot mi mlajši, ki nismo navajeni drugačnih izrednih razmer."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • gfasimor 04:01 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Avatar Lazzilena
    Lazzilena 00:23 27.marec 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite -- Bredhot.Com

  • acheliw 23:01 26.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks