Slovenija
21 ogledov

Gantar: Kolar Celarčeva prinesla le idejne predloge

Milojka Kolar Celarc Anže Petkovšek
Prvi odzivi po sestanku koalicije, na katerem je ministrica za zdravje predstavljala zdravstveno reformo.

"Od prestavitve reforme smo pričakovali veliko več, dobili smo le nekaj idejnih predlogov," je po današnjem sestanku koalicije, na kateri je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc predstavljala zdravstveno reformo, povedal podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. 

V Desusu so tako razočarani nad tem, kaj in koliko je narejeno in se bodo posvetovali o nadaljnjih ukrepih. Kot je pred sestankom dejal vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša, so od ministrice pričakovali predloge, ki bi vsaj delno reševali slovensko zdravstvo.

Najbolj so pričakovali predstavitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki naj bi ga ministrica v skladu s svojo zavezo v javno razpravo dala do ponedeljka. Ta zakon naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo predvidel ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kuster Lipicerjeva: Predlogi sledijo koalicijskemu sporazumu

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je opozoril, da je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju v izhodiščih. Po njegovi oceni je potrebna širša razprava in pogovor o tem, da bo v zdravstvo verjetno treba dati več denarja, a je za zdaj za to razpravo premalo pripravljenega. To po njegovih ocenah ne pomeni katastrofe, pač pa realno oceno. Spomnil je, da so pogovori o teh vprašanjih že vrsto let v politiki enaki.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kuster Lipicer pa je medtem sporočila, da so bili v koaliciji enotni, da so izhodišča reforme ustrezna in sledijo koalicijskemu sporazumu.

Predloge ministrica predstavila pred rokom

Kolar Celarčeva je koalicijskem vrhu predloge zakonov, ki tvorijo zdravstveno reformo, predstavila še pred rokom, 12. decembrom. Gre za predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, predlog novele zakona o pacientovih pravicah in izhodišča zakona o vodenju in upravljanju javnih zdravstvenih zavodov.

Predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju naj bi bil sicer že izdelan v obliki členov, razen na področjih financiranja, preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in košarice pravic.

Katere stroške bodo iz zdravstvene blagajne prenašali nazaj na financiranje iz proračuna, torej še ni opredeljeno. Odprto naj bi bilo vprašanje izenačevanja prispevnih stopenj - sedaj namreč obstaja 11 različnih stopenj, katerih plačilo variira od 50 do 208 evrov.

Iz košarice pravic izločene pravice, ki ne pomenijo veliko

Prav tako naj bi bili v zaključni fazi dogovori glede košarice pravic, ki naj bi ostala univerzalna v čim večjem obsegu, a vseeno naj bi bile izločene določene pravice, ki naj ne bi pomenile veliko za zdravje.

Dajatve za zdravstvo glede na dohodke

Za preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi bilo več možnih rešitev. Ena od njih naj bi bilo preoblikovanje zavarovanja v dajatev, ki bi predstavljala določen odstotek vseh bruto dohodkov posameznika, druga možnost pa je oblikovanje dajatve po dohodkovnih razredih.

Ena možnost za zagotavljanje finančne stabilnosti zdravstvene blagajne pa bi bil tudi rezervni sklad, v katerega bi se stekal del denarja iz trošarin in bi ga lahko uporabili v primeru večjega števila brezposelnih.

ZZZS bo postal prava zdravstvena blagajna

Na novo naj bi tudi opredeljeval dogovarjanje za razdelitev programov v zdravstvu. Sedanji splošni dogovor je namreč preživeta oblika, zaradi katere izvajalci zdravstveni storitev relativno pozno dobijo pogodbe, koliko in katere storitve jim bo Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) tisto leto plačeval.

Na novo naj bi zakon opredeljeval tudi upravljanje in vodenje ZZZS na način, da bo postala prava zdravstvena blagajna, ne pa javni zavod. Na novo naj bi bili definirani postopki in načini uveljavljanja pravic.

Zakon ne bo pravočasno v javni razpravi

Glede na odprta vprašanja pa besedilo zakona ne bo moglo do ponedeljka v javno razpravo, kot se je Kolar Celarčeva zavezala in od nje tudi pričakujejo v DeSUS. Poslanci DeSUS so namreč ministrico ob nedavni interpelaciji podprli pod pogojem, da bo do tega datuma dala predlog zakona v javno razpravo.

"Kaj sledi, si lahko predstavljate"

Gantar je po sestanku dejal, da se bodo v stranki še pogovorili o tem, kaj to pomeni za usodo ministrice. Je pa poudaril, da je pričakoval bistveno več in je glede na to, kar so dobili na mizo, razočaran. "Kaj sledi, si lahko predstavljate," je dodal.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 9
  • Avatar čavez
    čavez 12:23 10.december 2016.

    Cmerasto kot Cmerar.

  • Jagijagi1 10:23 10.december 2016.

    Naša vlada-en kupc bulšita

  • ginko 10:18 10.december 2016.

    Nehajte že nakladat kdo je glavni krivec. Glavni k r i v e c je narod, ki je nasedel Murglam, ki so zrežirale tako vlado za svoje lopovske koristi. Pa še naprej nasedajte in bodite na dan volitev doma.