Slovenija
20 ogledov

Gantar obljubil rešitev težav na onkologiji

Tomaž Gantar Benjamin Kovač
Ministrstvo za zdravje bo, če bo le mogoče, zaradi težav na onkološkem inštitutu zahtevalo odškodninsko odgovornost. Zaradi slabega finančnega stanja bolnišnice Izola pa ne izključuje možnosti, da bi tam zaposleni septembra ostali brez plač.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je glede težav na onkološkem inštitutu pojasnil, da se bodo te začele reševati, saj so danes zaključili z razpisom za ponudnike za izdelavo projektne dokumentacije za sanacijo vodovodnega omrežja. Projektant bo po njegovih besedah do konca leta pripravil ustrezno dokumentacijo, po tem pa sledi obnova vodovodnega omrežja. Gantar ne dvomi v pozitivno rešitev, je poročala TV Slovenija.

O odškodninski odgovornosti akterjev je Gantar povedal, da jo bodo zahtevali, toda le v primeru, če jo bo glede na razpoložljivo dokumentacijo možno terjati. Zadeve so se po njegovem mnenju reševale prepočasi, meni, da so krive tudi okoliščine – podjetje, ki je izvajalo gradnjo, je šlo v tem času že v stečaj, težavo pa vidi tudi na strani projektantov.

Izola v hudih težavah

Največjo izgubo od slovenskih bolnišnic glede na svojo velikost ima bolnišnica Izola, saj njihova izguba znaša 1,5 milijona evrov. Bila naj bi tik pred stečajem.

"Izolska bolnišnica potrebuje povsem nov pristop. Ne izključujem stečaja in povsem nove bolnišnice Izola," je za TV Slovenija povedal direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije Samo Fakin. Direktor bolnišnice Jani Dernič je na to odgovoril, da so se težave res nakopičile, a se mu zdi izjava Fakina pretirana.

"V septembru se zaradi take finančne situacije v tej bolnišnici lahko zgodi, da ne bo za plače," je povedal Dernič, ki pravi, da ima za sabo stoodstotno podporo kolektiva.

Fakin težavo za izgubo v izolski bolnišnici vidi predvsem v tem, da imajo preveč kadra in drugih kapacitet za obseg dela, ki ga bolnišnica ima. Dernič tudi te Fakinove besede zavrača.

Gantarja pa ob tem skrbi predvsem podatek, da so se izgube slovenskih bolnišnic začele povečevati tudi v letošnjem letu, še preden so stopili v veljavo tudi ukrepi za zniževanje cen bolnišnicam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.