Slovenija
5116 ogledov

Gantar o tem, kako vlada načrtuje sproščanje ukrepov

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Ministrstvo za zdravje išče rešitve, kje in na kakšen način pričeti z blažitvijo ukrepov. Najprej bodo začeli v zdravstvu.

Slovenija pozorno spremlja ukrepe drugih držav in Evropske unije in se pripravlja na sproščanje ukrepov, sprejetih ob epidemiji koronavirusa, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Podatki iz nekaterih držav, med drugim sosednjih Italije in Avstrije, so spodbudni, a dejstvo je, da Evropska unija in evropski gospodarski prostor še nista dosegla vrhunca epidemije. 

Znotraj EU potek razprava o tem, kako začeti blažiti ukrepe. Potreben bo preplet različnih serij enakovrednih ukrepov, osredotočiti pa se bo treba na celovito strategijo. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da se soočamo z novo boleznijo, ki je v celoti še ne poznamo dovolj, zato lahko tudi spremljamo različne interpretacije in odzive držav. "Če gledamo na zadnji mesec, smo lahko z rezultati zadovoljni. Krivuljo, na katero smo opozarjali in se je strmo vzpenjala, smo uspeli preusmeriti v drugo smer in na ta način so se razmere stabilizirale," je dejal Gantar. 

Pristojni zdaj iščejo rešitve, kje in na kakšen način lahko pričnejo z blažitvijo ukrepov. Odločitve bodo temeljile tudi na izkušnjah sosednjih držav, zavedati pa se je treba, da bodo osnovni ukrepi (ohranjanje razdalje, uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok) stalnica v daljšem obdobju. 

Začeli z nekaterimi zdravstvenimi pregledi

Pričetek sproščanja ukrepov se je že začel na področju zdravstva, kjer se od 11. aprila spet izvajajo elektivni pregledi, načrtovani specialistični pregledi na sekundarnem nivoju, določeni posegi in operacije. Pregledi bodo opravljeni v primeru negativne epidemiološke anamneze, podatkov ob sprejemu in pregledu bolnika. Povedano drugače, obravnavani bodo bolniki, ki ne bodo kazali znakov respiratornega infekta in niso imeli stikov z okuženimi. 

S terena so namreč dobivali podatke o tem, da so bolniki predolgo čakali na pregled. Razmišljajo že o širjenju nabora zdravstvenih storitev, a bo to odvisno od tega, kaj se bo dogajalo. Pri tem mislijo tudi na stanje na področju čakalnih dob. "Ne želimo podaljševati oz. stopnjevati zaostanka," je o problematiki čakalnih dob dejal minister. 

Specifično področje v zdravstvu je zobozdravstvo, kjer je potreben tesen stik in je potrebna višja stopnja zaščitne opreme. Do sproščanja pregledov in diagnostike na področju zobozdravstva še ne bo prišlo. "Ko bomo videli, kaj pomenijo ukrepi, ki jih sproščamo na drugih področjih v zdravstvu se bomo potem v naslednjih dveh ali treh tednih lažje odločili ali iti v sproščanje običajnih zdravstvenih storitev za vse bolnike," je pojasnil Gantar. 

Sproščanje bo postopno

Gantar je poudaril, da bo sproščanje ukrepov zelo postopno, saj bomo posledice sprostitev lahko zaznavali šele po dveh do treh tednih. "Postopnost je še kako na mestu. Druga skrb je, da ta obolenja potekajo v valovih in da nas zanima tudi podatek o prekuženosti, da vemo, kako ravnati v bodoče," je poudaril minister. 

"Pred nami je še veliko dela, strokovnih analiz in preiskav. Verjamem, da bomo našli pravo pot, da se počasi vrnemo v družbo ob upoštevanju pravil: uporaba mask, razkuževanje rok in ohranjanje distance," je dodal Gantar. 

Zaradi napačne uporabe spremenili odlok

Ker so v praksi opažali, da je dostikrat prišlo do napačne uporabe, je vlada z odlokom določila, da nošenje rokavic v trgovinah ni več obvezno. Z vidika varnosti je bolj primerno ob vstopu v trgovine razkužiti roke, si nadeti masko, opraviti nakup in ob izhodu roke razkužiti, je pojanil Gantar. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar praufo
    praufo 14:23 15.april 2020.

    pa ne sej bo keša zmanjkal, potem se bodo pa zajebaval, država je zapufana do vratu, na fiskalni meji, ampak to ni pomembno ... ma igrajte se vi v svojem peskovniku, balon bo enkrat počil, kljub paralizatorjem

  • nateg 14:16 15.april 2020.

    ČAS je da se spuca ta GOLAZEN!!!

  • milan654 13:22 15.april 2020.

    se strinjam s prvim komentarjem in teli vladi s ministrov popolnoma nevrjamem nič trosijo same laži s kacinom sdsda vas nisram in samo vrjamem zdravnikom in sestram in poglejte kako se drudijo in ta vlada naj nemudoma odstopi is položaja