Slovenija
21 ogledov

Gantar s prvim septembrom odhaja

Pavel Gantar Dejan Mijović
Predsednik DZ Pavel Gantar je na današnji seji za 1. september napovedal odstop s svoje funkcije. Razlog: Zares je izstopil iz koalicije in prekinil koalicijsko pogodbo.

Pavel Gantar je dejal, da je razlog za napoved odstopa s prvim septembrom jasen: "Zares je izstopil iz koalicije in prekinil koalicijsko pogodbo, del te pogodbe pa je, da predstavnik Zaresa zaseda mesto predsednika DZ, zato je jasno, da je treba odstopiti."

Dodal je, da v Zaresu niso kaj dosti pritiskali na to, kar pove že dejstvo, da ni nihče napovedoval odstopa predsednika DZ.

"Z vidika dejstva, da predsednik državnega zbora nadomešča predsednika države v odsotnosti, sem zaprosil druge v koaliciji, naj pripravijo predloge do prvega septembra.

Sam sem sicer želel čakati do glasovanja o zaupnici, ker pa se je ta odmikala, tega nisem bil pripravljen sprejeti. Dejstvo je, da se stvari spreminjajo - rebalans zdaj, kasneje, zaupnica bo, ne bo, oktober ... Zato sem se odločil to presekati," je dejal Gantar.

Po Gantarjevem mnenju bo novi predsednik DZ dobil podporo, to glasovanje bo po njegovem tudi pokazalo, kaj si poslanci v resnici mislijo o predčasnih volitvah.

“Podcenjevali Zares”

“Dvakrat smo ravnali odgovorno in ga ubranili pred razrešitvijo v DZ; smo mislili, da bo tudi on razmislil o tej odgovornosti in do konca vodil DZ,” se je na novico odzval vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer. Ni pričakoval, da bo Gantar odločitev “tako tesno” povezal z odločitvijo stranke. “Mislim, da so zelo podcenjevalno gledali na stranko Zares. Ni se verjelo, da bom odstopil sam, ni se verjelo, da bodo odstopile tri ministrice, ni se verjelo, da bo odstopil predsednik DZ,” pa je dejstvo, da SD še nima kandidata, komentiral Gregor Golobič, predsednik Zaresa.

Nad novico je bil zaradi nedavne podpore razočaran vodja poslancev LDS Borut Sajovic, a je dejal, da “v tej politični situaciji presenečenj ni”. Gantar meni, da bo nov kandidat podporo dobil; ker je glasovanje o njem tajno, pa bo po njegovem mnenju tudi pokazatelj, kaj si poslanci res mislijo o predčasnih volitvah.

Napovedi o odstopu že petega julija

Da je odstop predsednika DZ s funkcije le še vprašanje časa, je že petega julija dejal vodja poslanske skupine Zares Franc Juri.

Zares je zdaj opozicijska stranka in to ima določene posledice tudi za predsednika DZ Gantarja, ki je iz kvote Zaresa, je takrat še dejal Juri.

Da bo Gantar odstopil še ta mesec, je isti dan dejal tudi prvak Zaresa Gregor Golobič. Prvi mož parlamenta je bil takrat nad Golobičevimi izjavami nekoliko presenečen in je za časnik Večer dejal, da datuma odstopa ne napoveduje in da tako priporoča tudi drugim. Več pa ni bil pripravljen komentirati.

Komentarjev 2
  • 1111 20:26 11.julij 2011.

    idiot...takoj se poberi!!

  • Mr.Bean 14:54 11.julij 2011.

    hah.a.h.a.h...jah seveda...itak zdaj ima še dopust ...