Slovenija
6514 ogledov

Gantar si je opral roke in s prstom pokazal na Počivalška

Tomaž Gantar Saša Despot
Minister za zdravje Tomaž Gantar je v intervjuju za Nedeljski dnevnik glede poslov z zaščitno opremo povedal, da zagovarja preiskavo pristojnih služb. Po njegovih besedah morajo v primeru potrjenih nepravilnosti odgovorni nositi posledice. "Če so bile storjene napake, bo treba prevzeti odgovornost, tudi politično," je dejal.

Ministrstvo za zdravje je po njegovih besedah postavljajo standarde za medicinsko opremo in sporočalo civilni zaščiti, koliko zaščitne opreme naj dostavijo posameznemu izvajalcu ali domu.

"Po dogovoru so bile nabave v rokah ministrstva za gospodarstvo. Zato sem tudi vse klice in ponudbe preusmerjal k njim. Glede na razmere sem pričakoval, da bodo morali kakšno stvar v začetku tudi preplačati, a od tu naprej bi morali biti postopki transparentni," je dejal minister za zdravje. Je pa dodal, da je danes, ko imamo na razpolago vso nujno potrebno varovalno opremo, vse videti enostavnejše.

Zdravko Počivalšek | Avtor: Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek na tiskovni konferenci o dogajanju v zvezi z novim koronavirusom. Anže Petkovšek

Na vprašanje glede sorazmernosti omejevanja prehajanja med občinami je povedal, da je po sprejetju tega ukrepa krivulja rasti okužb strmo padala navzdol. Ker je pomemben dejavnik za širitev okužb z virusom število stikov, je Gantarju smiselno, da se ne prehaja z območja, kjer je okužb veliko, na območje, kjer jih je manj.

"Zavedamo se, da ni dobro, če ukrepi trajajo predolgo, zato imamo v okviru krizne skupine vlade ves čas razprave, kje in na kakšen način bi jih lahko še sproščali. A raje imamo kakšen ukrep za en teden podaljšan, kot pa da ga prehitro sprostimo in bi ga nato morali znova sprejeti za še kakšen mesec več," je med drugim dejal glede sproščanja ukrepov.

Izpostavil je pomen javnega zdravstva in dodal, da je trenutna situacija pokazala, kaj pomeni pomanjkanje zdravstvenega osebja ter močna kadrovska in finančna podhranjenost zdravstvenih in socialnovarstveni zavodov. Iz trenutnega stanja pa so se naučili določenih organizacijskih sprememb, recimo o sodelovanju med primarnim in sekundarnim nivojem pri domovih za starejše občane.

Dotaknil se je tudi problematike domov za starejše. "Ljudje so v domovih, ki danes niso prilagojeni novim razmeram. To v prihodnje pomeni potrebo po reorganizaciji sistema in po večjem številu negovalnih bolnišnic, za kar obstajajo tudi evropska sredstva. V stranki DeSUS že pripravljamo primerna izhodišča," je dejal Gantar. Prepričan je, da zdravstvo v tem trenutku ne more rešiti problema domov starejših, ki so nastajali skozi vsa ta leta. Pomembno se mu zdi, da so v večini domov uspeli obvladati okužbe.

Univerzitetni klinični center (UKC) v Ljubljani je po njegovih besedah svoje zmogljivosti znotraj središča mesta že zdavnaj prerasel, klinike so zastarele, pogoji so izredno slabi. Edina dolgoročnejša rešitev je gradnja novega UKC Ljubljana na drugi lokaciji.

Na vprašanje glede nestrinjanja dela stranke DeSUS z vstopom v koalicijo s SDS je Gantar dejal, da sicer razume nekatere člane, ki se trenutno počutijo zapostavljene, a je ob tem spomnil, da je DeSUS uspel s solidarnostnim dodatkom za upokojence. Napovedal je tudi, da se bodo zdaj, ko je epidemija skoraj obvladana in se ukrepi sproščajo, aktivno posvetili tudi delu s svojimi člani in skušali izpeljati stvari, ki so že zapisane v koalicijski pogodbi.

Komentarjev 7
  • optimist11 19:46 30.april 2020.

    Gantar- ne samo jamrati da ni denarja. Vem da ste komaj dva meseca v vladi, ampak rad bi slišal kaj v smeri izboljšanja organizacije dela in nadzorom nad nabavo vseh vrst zdravil in pripomočkov. In ko boste to uredili in ...prikaži več na pairju pokazali izračun koliko denarja pa res manjka , se lahko pogovarjamo. Ker si že bil minister in nisi znal urediti zdravstva menim, da ti tudi sedaj ne bo uspelo.

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 16:40 29.april 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • Avatar ovca
    ovca 16:28 29.april 2020.

    Nazadnje bodo uhotovili,da je raja kriva,ker je hotela maske. Joj,joj,kalimeroti!