Slovenija
26 ogledov

Gantar si je premislil, Erjavec ima novega kandidatko

Karel Erjavec Saša Despot
Po odločitvi Tomaža Gantarja, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor, je DeSUS mandatarju Miru Cerarju že ponudila novega kandidata. Gre za žensko, njeno ime pa bo razkril, če bo njen jutrišnji pogovor s Cerarjem uspešen.

Poslanec in podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je danes potrdil, da ne bo kandidiral za ministra za okolje in prostor. Področje okolja po njegovem terja strokovnjaka in tukaj ne bo časa za uvajanje, je poudaril nekdanji zdravstveni minister in priznal, da ima na tem področju premalo izkušenj.

To je sprožilo vprašanje, ali se utegne spremeniti trenutno dogovorjena kadrovska razdelitev po strankah. A kot kaže, vsaj za zdaj ostaja taka, kot so jo skorajšnje vladne partnerice SMC, DeSUS in SD določile v že parafiranem besedilu koalicijskega sporazuma. DeSUS tako pripadajo štirje resorji, poleg ministrstva za okolje in prostor še ministrstvi za kulturo in zunanje zadeve ter urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Težave DeSUS tudi pri kulturnem resorju

V DeSUS imajo sicer težave tudi pri kandidatu za kulturno ministrstvo, kar je Erjavec priznal že v sredo. Strankina kandidatka Julijana Bizjak Mlakar je namreč deležna kritik iz vrst kulturnikov. In čeprav po Erjavčevih informacijah te kritike "niso več tako ostre", bo stvar pogajanj, ali bodo v stranki vztrajali pri njeni kandidaturi ali ne.

Kot je ob robu vrha Nata v Walesu povedal Erjavec, pogovori med Bizjak Mlakarjevo, Cerarjem in tudi s kulturno sfero tečejo, odločitev v zvezi z njeno kandidaturo pa še ni sprejeta. Kljub vsemu predsednik DeSUS pričakuje, da bo Bizjak Mlakarjeva prepričala tako Cerarja kot kulturnike, da je ustrezna kandidatka za to področje.

Imena dokončnih ministrskih kandidatov naj bi bila znana v ponedeljek, ko je predviden tudi uraden podpis koalicijskega sporazuma.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.