Slovenija
19 ogledov

Gantar: Za bolnike se bo treba boriti

Tomaž Gantar Benjamin Kovač
Spremembe v zdravstvu so ob sedanji finančni sliki neizogibne, je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je ocenil, bi morali več narediti tako glede stroškovne učinkovitosti kot glede kakovosti. Eno od načel bo, da bo denar sledil bolnikom, zanje pa se bo treba boriti.

Na konferenci Management in vodenje v zdravstvu, ki v Portorožu poteka na temo sprememb zdravstvenega sistema in strategije za doseganje kakovosti v zdravstvu, je minister za zdravje Tomaž Gantar spomnil, da se o zdravstveni reformi govori že več let. Danes pa smo, kot je povedal, dejansko "zelo blizu temu, da se to tudi enostavno mora zgoditi".

V spremembe nas sili tudi odpiranje meja, saj bo z letom 2014 začela veljati evropska direktiva o prostem pretoku bolnikov, zato če želimo ohranjati bolnike, "lovimo tudi na tem področju zadnji vlak, tako glede stroškov kot tudi glede kakovosti". Po ministrovem mnenju nas na tem področju čaka še kar nekaj dela.

Obenem stroški v zdravstvu kljub vsem opozorilom in poskusom njihovega krčenja v zadnjih letih močno naraščajo. "Nisem prepričan, da vedno naraščajo tudi sorazmerno s tem, kar ponujamo," je bil kritičen Gantar.

Denar bo sledil bolniku

"Za bolnike se bo treba boriti. Bolniki bodo morali vedeti, da bodo pri nas dobili odlično storitev," je še napovedal Gantar. Da bi to dosegli, bo financiranje treba spremeniti po načelu, da bo denar sledil bolniku in da bodo javni zavodi do neke mere tudi med sabo konkurenčni.

Med konkretne ukrepe je minister navedel racionalizacijo vodenja in povezovanje zdravstvenih ustanov.

Ločitev med obveznim in dopolnilnim zavarovanjem

Ob vsem tem bo treba poseči tudi v pacientove pravice. Ker gre za občutljivo področje, se niso odločili za interventni zakon, ampak želijo najti kompromisno rešitev. Kot je poudaril minister, je potrebna ločitev med obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, v okviru tega pa "bo treba tudi dejansko določiti, kaj je tisto, kar je za nas državljane izrednega pomena", ter kako ne bi prizadeli najbolj ranljivih.

Gantar je glede tega napovedal še, da bodo poskušali "vsaj del obveznega zavarovanja vezati na solidarnost". Medtem ko v tržni del v večji meri "enostavno ne smemo posegati," je še dodal.

Komentarjev 1
  • dd 12:34 29.marec 2012.

    Velika hvala. Itak si pacinti MORAMO zmeraj sami pomagati, zaradi nesposobnih zdravnikov.