Slovenija
31 ogledov

Gantar: Zdravniki plačani glede na učinkovitost

Tomaž Gantar Barbara Milavec
Plačilo zdravnikov po učinkovitosti, več splošnih zdravnikov, konec vseh specialistov v vsaki regiji, mladi zdravniki naj ostanejo doma. To je le nekaj ukrepov, ki jih je napovedal kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar na zaslišanju v parlamentu.

Nekdanji piranski župan in nekdanji šef izolske bolnišnice Tomaž Gantar, ki ga je 14 članov parlamentarnega odbora podprlo kot primernega kandidata za ministra za zdravje, nihče ni bil proti, eden pa se je vzdržal, je v predstavitvi izpostavil, da če bi obstajal idealen zdravstveni sistem, bi ga predpisal, a žal ni tako.

Metanje denarja skozi okno

Izpostavil je paradoks. Za primarno zdravljenje, to je pri osebnem zdravniku, gre iz državne blagajne 25 odstotkov denarja. A ker med zdravniki za to področje ni dovolj zanimanja, je na tem nivoju pomanjkanje zdravnikov. Osebni zdravnik ima tako preveč pacientov in za vsakega ima na voljo le tri minute za pregled. Paciente zato napoti na dodatne preglede k specialistom in strošek se prenese na bolnišnice.

Rešitev je med drugim v boljši komunikaciji med splošnimi zdravniki in specialisti, kar omogočajo sodobne komunikacijske poti.

Tudi pokazatelji učinkovitosti zdravstvenega sistema kažejo, da je naš zdravstveni sistem preobremenjen, dodaja Gantar. Navedel pa je še en zaskrbljujoč podatek; v Sloveniji le pet odstotkov ljudi porabi kar 50 odstotkov zdravstvenih sredstev, zato je po njegovem mnenju solidarnost v zdravstvu zelo pomembna.

Specialist ne bo v vsaki regiji

Gantar je izpostavil, da ni smiselno imeti vsakega specialista v vsaki regiji, saj je specialista, ki nima dovolj primerov, škoda. Poleg tega danes ni več težava, če se moraš enkrat ali dvakrat na leto odpeljati na pregled k specialistu 50 ali sto kilometrov daleč.

Obdržimo mlade zdravnike doma

Pomembno je tudi, da mladi zdravniki ostajajo doma, pravi Gantar in še, da je pomembno, da ostanejo v manjših krajih. Občine so tiste, ki morajo poskrbeti, da bo delo v manjših krajih za mlade zdravnike zanimivo. "Bo pa treba uvesti tudi določeno stimulacijo, da bodo ta mesta postala zanimiva," dodaja Gantar.

Komentarjev 3
  • privat 18:54 15.februar 2012.

    ja ta pa samo laže...kot da je to tako kot on pravi?? Že vrabci poznajo resnico on pa trdi zemlja je le ravna plašča..revež

  • Mr.Bean 07:31 10.februar 2012.

    v politiki je morda manj truda in več denarja....

  • 1111 15:47 09.februar 2012.

    ...žalostno Tomaž, preveč dober si kot specialist na tvojem področju...a ni škoda, da si življenje uničiš z politiko, ker v tem nimaš pojma!!!!