Slovenija
20 ogledov

Gantarja sodišče oprostilo obtožb

“Prišli smo do tega, kar smo ves čas trdili,” je ob oprostilni sodbi včeraj deja Žurnal24 main
Afera Eritropoetin. Sodišče ugotovilo, da Gantar in Žužek Reškova nista namenoma škodovala ZZZS.

Koprsko okrožno sodišče je Tomaža Gantarja, nekdanjega direktorja Splošne bolnišnice Izola (SBI), in Sašo Žužek Rešek, nekdanjo predstojnico oddelka za nefrologijo, v torek oprostilo obtožb kaznivega dejanja napeljevanja h goljufiji v aferi eritropoetin.

Tožilstvo jima je očitalo, da naj bi neupravičeno predpisovala zdravilo eritropoetin na recept, čeprav je bilo že vključeno v ceno dialize, in s tem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) oškodovala za milijon evrov. Kot priča je v torek nastopil minister Dorijan Marušič, ki je tedaj kot državni sekretar vodil komisijo, ki je pregledovala predpisovanje tega zdravila. Marušič je dejal, da so pri tem storitev res obračunali dvojno, vendar naj bi bila kriva predvsem območna enota ZZZS, ki je v nasprotju s komisijo trdila, da pri predpisovanju zdravila ni bilo nobenega odklona. Sodišče je tako presodilo, da Gantar ni namenoma želel oškodovati ZZZS. “Prišli smo do tega, kar smo ves čas trdili. Če bi nas opozorili, da je praksa sporna, bi jo seveda spremenili,” je bil ob sodbi vesel Gantar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.