Slovenija
95 ogledov

Gantarjevi ukrepi za 100 milijonov evrov

Tomaž Gantar Benjamin Kovač
Ministrstvo za zdravje je pripravilo nabor ukrepov za reševanje zdravstvene blagajne, vrednih več kot sto milijonov evrov. To bi po besedah ministra za zdravje moralo zadostovati, da ob koncu leta ne bi prišlo do kolapsa zdravstvene blagajne. Med drugim predlagajo nižanje cen zdravstvenih storitev in bolniških nadomestil.

Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja so ukrepe za reševanje zdravstvene blagajne poskušali pripraviti tako, da se breme porazdeli na vse deležnike. Vredni pa so več kot sto milijonov evrov.

Ministrstvo predlaga znižanje cen zdravstvenih storitev za tri odstotke namesto sedmih odstotkov, kot to predlaga Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). "Mislim, da so trije odstotki še vedno tista meja, ki ne pomeni krčenja ali manjšanja pravic s strani izvajalcev," je povedal Gantar v izjavi za medije po seji vlade.

Med ukrepi so tudi takšni, ki se nanašajo neposredno na pravice s strani uporabnikov in bodo stvar pogajanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Tako predlagajo znižanje nadomestila za odsotnost zaradi bolezni, za deset odstotnih točk nižje nadomestilo do trimesečne odsotnosti, nad tremi meseci pa nadomestilo ostane nespremenjeno.

 

Ministrstvo tudi predlaga prenos dela stroškov za določene zdravstvene storitve iz obveznega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje (šlo naj bi za pet odstotnih točk), predlagajo tudi izločitev bolniškega nadomestila v času brezposelnosti iz zdravstvene blagajne.

Posmrtnine in pogrebnine bo še vedno krila zdravstvena blagajna

V svoj nabor ukrepov pa niso uvrstili nekaterih, o katerih je razpravljal upravni odbor ZZZS, kot je uvedba participacije na zdravila, izločitev posmrtnin in pogrebnin iz zdravstvene blagajne, širjenje prispevne stopnje in podobno.

In kje bo moral varčevati ZZZS? Na področju javnih razpisov, pri materialno-tehničnih pripomočkih, razvrščanju bolnišničnih zdravil in z racionalizacijo svojega delovanja. Samo pri slednjem minister pričakuje, da bi lahko našli prihranke v višini deset milijonov evrov.

Kuhinjo, heliport in hematološki oddelek bodo dokončali

Ministrstvo za zdravje sicer razpolaga tudi s skladom za investicije. Kot je pojasnil Gantar, se bodo nekatere investicije zagotovo zaustavile.

Tako se bo gradnja novega urgentnega bloka nadaljevala v tistih delih, kjer so pogodbe že podpisane. Mednje spada dokončanje kuhinje in heliporta. V drugih delih pa bodo projekt revidirali.
Glede prenove hematološkega oddelka v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana bodo po besedah ministra naredili vse, da se izvedba projekta ne zaustavi. "Gre za bolnike, ki so ogroženi. Mislim, da smo tukaj dolžni najti sredstva, da se ta projekt nadaljuje," je poudaril.

Komentarjev 1
  • 1111 17:26 22.marec 2012.

    ...dragi Tomaž, na tej sliki izgledaš možakar čez 60 let...